Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Proizvođači mleka u velikom problemu: Sve izvesnije zatvaranje farmi mleka!
Proizvođači mleka u velikom problemu: Sve izvesnije zatvaranje farmi mleka!

Proizvođači mleka u velikom problemu: Sve izvesnije zatvaranje farmi mleka!

Sa prvim danom ove godine ukinuto je plaćanje posebnih dažbina na uvoz mleka i određenih mlečnih proizvoda iz Evropske unije. Stručnjaci kažu da je to bilo očekivano, ali da treba pratiti situaciju i cene na evropskom tržištu u narednom periodu.

Međutim, ukidanje prelevmana čini se donosi loše posledice po domaće farmere. O problemima sa kojima se trenutno suočavaju proizvođači mleka u Zaječarskom okrugu govori Slobodan Mitrović proizvođač mleka iz Lasova.

„Kada je u pitanju proizvodnja mleka u našoj zemlji situacija je trenutno alarmantna. Mi smo tokom prošle godine imali 3, 4 pojeftinjenja otkupne cene mleka i došli smo do neke granice kada je to na ivici rentabiliteta“,  priča Mitrović i dodaje:

„Mnogi proizvođači čisto po navici i dalje nastavljaju proizvodnju u nadi da će se nešto desiti, ali mi moramo biti svesni da se to dugo i na ovaj način ne može izdržati“.

Slobodan Mitrović iz Lasova priča o prelevmanima na uvoz mleka i o problemima koje to nosi sa sobom.

„Ukinuti su prelevmani na uvoz mleka i očekuju se još veći problemi. Oni koji o tome odlučuju se brane činjenicom da je i u Evropi cena tako niska, međutim mi uvek zaboravljamo jednu činjenicu, trudimo se da donosimo evropske zakone, međutim  trajnost mesa u Evropi  je 6 meseci, kod nas je godinu dana. Sve što je kod njih otpad -to dolazi kod nas po jefitnoj ceni , i umesto da to bace nama daju po jeftinim cenama i mi se suočavamo sa velikim problemima tada“.

Mitrović očekuje velike probleme u proizvodnji mleka.

„Ja očekujem velike probleme u proizvodnji mleka polovinom godine kada nastupi uvoz mleka, jer možda je cena mleka ekstra kvaliteta veća ili na nivou naše cene, ali tu ulazi i mleko koje nije ekstra kvaliteta, a mi smo skloni kao narod da mnogim  stvarima progledamo kroz prste. Ja očekujem zatvaranje mnogih farmi mleka“, kaže proizvođač mleka iz Lasova.

„Ja sam takođe na klackalici. U 2015. godini proizvodio sam 125 hiljada litara mleka, a 2016. godini se to mnogo smanjilo. Na mom gazdinstvu je prisutan jedan veliki pad u ovog godini i bojazan da li ću moći da nastavim proizvodnju“.

Poslednjih godinu i po dana evropsko tržiste mleka se nalazi u potpunom poremećaju, sa ogromnim viškovima mleka i rekordno niskim cenama, kažu stručnjaci. Kako će se to odraziti na domaću proizvodnju i opstanak naših farmi mleka, ostaje da se vidi..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>