Najnovije vesti
Home / Bor / OPREDELJENA SREDSTVA ZA ONE KOJI ŽELE DA ZAPOČNU BIZNIS ILI DA RAZVIJU POSLOVANJE
OPREDELJENA SREDSTVA ZA ONE KOJI ŽELE DA ZAPOČNU BIZNIS ILI DA RAZVIJU POSLOVANJE

OPREDELJENA SREDSTVA ZA ONE KOJI ŽELE DA ZAPOČNU BIZNIS ILI DA RAZVIJU POSLOVANJE

PREDSTAVLJEN PROGRAM PROMOCIJE PREDUZETNIŠTVA I SAMOZAPOŠLJAVANJA

U Regionalnoj privrednoj komori Zaječarskog i Borskog okruga održana je prezentacija „Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja“. To je novi nacionalni program koji je dostupan svim zainteresovanima koji žele da otpočnu novi biznis ali i razviju poslovanje. Ovaj Program podrške koji je usvojila Vlada Srbije proistekao je kao rezultat aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW) iz 2018. godine. Realizovaće ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije kao partnera u implementaciji. Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju Programa iznose 300.000.000 dinara.

Cilj ovog programa podrške, u kojem su za partnerske banke izabrane Raiffeisen banka, UniCredit Banka i Banka Poštanska štedionica, jeste da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva i otvaranju novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, u skladu sa strategijom Vlade Srbije.

-Danas je info dan i promocija preduzetništva i samozapošljavanja. U pitanju je novoosnovani Nacionalni program koji se tiče promocije preduzetništva i jedne tehničke stručne podrške onima koji žele da započnu biznis. Svi novoosnovani preduzetnici, mikro i mala privredna društva, nosioci poljoprivrednih gazdinstava do dve godine starosti, kao i nezaposlena lica sa poslovnom idejom mogu da apliciraju od 1. novembra za ovaj program. Opšti cilj programa je promocija razvoja preduzetništva i samozapošljavanja, dok je specifični cilj na neki način osnaživanje i preduzetništva kod žena, preduzetništva mladih i socijalno preduzetništvo. Privredna komora Srbije je implementacioni partner na projektu i ona je zadužena za apliciranje. Saradnja sa odabranim bankama koja će takođe sprovoditi program je odlična, rekao nam je Zoran Aleksić, stručni saradnik Privredne komore Srbije Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog okruga i član implementacionog tima za sprovođenje obuka Start ap programa.

U PROGRAM SAMOZAPOŠLJAVANJA  U BORU UKLJUČENA 102 LICA

Lidija Načić, vršilac dužnosti direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Bor je istakla da je program promocije preduzetništva i samozapošljavanja jako značajan za nezaposlena lica, ali i za ostale preduzetnike koji su već otpočeli svoj biznis.

-Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijare Bor na kraju oktobra meseca bilo je 9.469 nezaposlenih lica. U program aktivnih mera subvencija za samozapošljavanje je do sada uključeno 102 lica. To znači da su oni osnovali svoju preduzetničku radnju ili krenuli sa biznisom sa drugim oblikom organizovanja, sa nekim malim ili srednjim preduzećem.  Ono što je dobro za ovakve programe je da i nezaposlena lica i preduzetnici koji su otpočeli svoj biznis mogu da dobiju dodatna sredstva, da prošire svoju proizvodnju, da prošire svoje usluge, u zavisnosti od toga kojim preduzetničkim poslom se bave. Dobro je da i na dalje postoje ovakvi programi od strane Vlade Republike Srbije. Ono što je dobro, kada su u pitanju korisnici naših programa, je to da će u četvrtak i petak,  21. i 22. oktobra u Boru biti održana obuka za preduzetništvo. Mi ćemo nezaposlena lica koja će pohađati tu obuku informisati o ovom programu i o mogućnosti njegovog korišćenja. Obuka se održava iz razloga jer će sledeće godine biti  raspisani novi javni pozivi Nacionalne službe za zapošljavanje, kada je u pitanju korišćenje subvencija za samozapošljavanje, a ova obuka je obavezna da bi nezaposlena lica mogla da konkurišu po  tom programu, rekla je direktorka Načić.

POVOLJNI BANKARSKI KREDITI

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh start ap projekata – petodnevnu obuku za izradu poslovno – investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite banaka partnera, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit  u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000,00 dinara) Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3.600.000,00 dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija, za nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto  na godišnjem nivou. Još jedna od pogodnosti za korisnike kredita je ta da kolateral može biti samo predmet finansiranja kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do 1 odsto jednokratno.

Država je i do sada, u proteklih par godina, uspešno podržavala početnike u biznisu, što najbolje potvrđuje iznos opredeljenih kredita i bespovratnih sredstava. Sada se po prvi put u kreditiranju početnika u biznisu uključuju i komercijalne banke čime se značajno proširuje dostupnost podrške. Ovaj program nudi rešenje za poslovne ljude sa dobrom poslovnom idejom koji nisu mogli da ispune  uslove za finansiranje projekata.

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu. Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>