Najnovije vesti
Home / Zaječar info / PRODAJE SE DEO ISTORIJE ZAJEČARA -Evo šta kažu gradski čelnici
PRODAJE SE DEO ISTORIJE ZAJEČARA -Evo šta kažu gradski čelnici

PRODAJE SE DEO ISTORIJE ZAJEČARA -Evo šta kažu gradski čelnici

Republička direkcija za imovinu raspisala je oglas radi otuđenja nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije. Na prodaju je i skladišni kompleks, „Kravarnik“ u Zaječaru.

Utvrđenje na Kravarniku jedno je od osam utvrđenja koja čine jedinstveni fortifikacioni sistem grada Zaječara iz XIX veka.

Bastioni oko Zaječara do nedavno su bili nepoznanica za većinu Zaječaraca.

Tvrdjave su kružno rasporedjene oko Zaječara, na najvišim kotama. Sa zida bilo kog od ovih utvrdjenja mogu se videti sve ostale tvrdjave, ali i svi putevi koji vode u Zaječar, što je bilo izuzetno važno za pokretanje procesa uzbunjivanja.
Izgradnja bastiona u okolini Zaječara počela je 1862. godine, u vreme kneza Mihaila, kao odbrana „istočnog fronta“ Srbije od Turaka, ali i kao uporište za oslobađanje Balkana od Osmanlija. Poslednja faza gradnje sistema monumentalnih vojnih objekata završena je krajem 19. veka, kao zaštita od napada iz Bugarske.

Osim Istočne i Zapadne, koje se nalaze na Kraljevici, celinu od osam tvrdjava čine i Parajankula, kod separacije, izmedju Kraljevice i Grljana, zatim Koilova čuka, najveće štabno utvrdjenje, u kome je još uvek očuvana sauna, a nalazi se iznad Nikoličeva. Kravarnik je najisturenije utvrdjenje, koje se nalazi u blizini Zvezdana, a najmanja tvrdjava nalazi se na Vlaškom brdu, u naselju Kazamat, kod Fabrike kablova. Jedno od utvrdjenja nalazi se nadomak Velikog Izvora, dok je najstarije utvrdjenje Šontolovo, koje se nalazi iznad novog groblja, a okruženo je ogromnim šancem u kome se do kasnog proleća zadržava voda, pa je moguće i provozati se njime.

Mnogi Zajecarci smatraju da se prodaje deo istorije grada. Medju njima je i samostalni odbornik u gradskom parlamentu Dejan Zdravković, koji se danas povodom toga obratio medijima.

„Grad Zaječar do sada nije pokazao intresovanje da se javi na oglas Republičke direkcije, za kupovinu imovine koja se nalazi na teritoriji grada Zaječara. Grad Zaječar je pre mesec dana prodao 64 ara gradskog zemljišta za 45 hiljada evra, s druge strane, znamo da grad ima obavezu da stiče i vodi računa o imovini na samoj teritoriji grada,  sada grad ima priliku da se prijavi na oglas do 16. oktobra i da za tri puta manje para stekne i proširi imovinu grada Zaječara“, rekao je danas Zdravković i dodao:

„Ja ne razumem ponašanje gradske vlasti, i to da oni ni na trenutak ne osete da imaju obavezu da vode računa o istoriji grada Zaječara i imovini grada“.

Dejan Zdravković je za četvrtak, 13. oktobar, najavio i okupljanje gradjana.

„Za četvrtak najavljujem okupljanje gradjana na istom ovom mestu, ispred ulaza Gadske uprave. Ovim putem apelujem na sve ljude koji su svesni trenutka da se deo zaječarske istorije prodaje u bescenje da izadju, i da tim skupom pokušamo da utičemo na podizanje svesti onih koji odlučuju o imovini grada Zaječara“.

U Gradskoj upravi kažu da se o ovoj temi danas razgovaralo i da će već sutra biti preduzeti prvi koraci.

- Na današnjoj sednici Gradskog veća u Zaječaru razgovaralo se između ostalog i o oglasu koji se pojavio i kojim se oglašava prodaja Kravarnika, kaže načelnik Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove, Boža Kocić.

Pošto je za sutra predviđen obilazak svih zainteresovanih za učešće na licitaciji za kupovinu tvrđave Kravarnik, Gradsko veće  danas je donelo odluku da neko ispred Gradske uprave obiđe tu lokaciju, kao i da se uputi dopis Ministarstvu odbrane.

“Prilikom obilaska sutra biće verovatno prisutni i predstavnici Ministarstva odbrane, da vidimo prvo kakvi su tačno objekti u pitanju, prema fotografijama se vidi da su to pojedinačna podzemna skladišta, koja verovatno imaju neku istorijsku vrednost. Zaključak je Gradskog veća da se uputi dopis Ministarstvu odbrane kao i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture i da se na neki način spreči prodaja tih objekata koji imaju takvu vrednost kakvu imaju. Čak je bilo i predloga, ako se radi o cifri koja se pojavila u oglasu, da se možda i grad pojavi kao zainteresovan, ako je u pitanju prodaja cele parcele, više od sedam i po hektara sa objektima, ukoliko naravno ne budemo uspeli da ostvarimo zaštitu tih objekata na neki drugi način”, ističe načelnik Odeljenja za urbanizam Boža Kocić.

Od bitke za spas zaječarskih bastiona ne odustaju ni zaječarski planinari, koji već nekoliko godina unazad ističu da ove tvrđave sa sobom nose i istoriju grada i predstavljaju turistički potencijal, i koji već izvesno vreme ukazuju na alrmantno stanje u kome se nalaze zapuštene gradske tvrđave.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>