Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Prikupljena sredstva u akciji „Humanitarna trojka“ biće iskorišćena za pomoć deci korisnika Narodne kuhinje
Prikupljena sredstva u akciji „Humanitarna trojka“ biće iskorišćena za pomoć deci korisnika Narodne kuhinje

Prikupljena sredstva u akciji „Humanitarna trojka“ biće iskorišćena za pomoć deci korisnika Narodne kuhinje

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Gradskom upravom Zaječar i zaječarskim košarkaškim i fudbalskim klubovima organizuje akciju za osnovce „Humanitarna trojka“ na košarkaškom terenu kod Ekonomsko-trgovinske škole, u sredu, 30. avgusta u 17 sati. Cilj ove akcije je okupljanje dece iz redovnih škola, dece korisnika Narodne kuhinje i dece iz okolnih sela, njihovo zajedničko druženje, upoznavanje i uključivanje u sportske aktivnosti. 

Osim što ima za cilj da decu iz marginalizovanih grupa uključi u sve tokove društva, akcija „Humanitarna trojka“ ima poseban značaj jer će na taj način biti prikupljena novčana sredstva za kupovinu sportske opreme deci korisnika Narodne kuhinje.

„Glavni cilj ove aktivnosti je da u što većoj meri približimo deci iz magrinalizovanih grupa sport, sportske aktivnosti i sve ono što naše društvo može da im ponudi. Akcenat ove godine stavljamo na decu koja se nalaze u selima i decu koja su korisnici Narodne kuhinje a za to imamo dobar razlog. Pre izvesnog vremena, počeli smo da prikupljamo podatke o tome da li deca treniraju neki sport, a ako ne treniraju koji je razlog. Tada smo došli do nekih poražavajućih podataka, da je veoma mali broj dece u sportskim klubovima a da je glavni razlog za to, nedostatak  novčanih sredstava. U saradnji sa Gradskom upravom, upravo radimo na rešavanju tog problema i ovo je samo nastavak prve faze, koja je podrazumevala prikupljanje sportske opreme i garderobe za decu koja su korisnici Narodne kuhinje“, istakao je Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta i dodao:

„Očekujemo veliki broj učesnika, za sada imamo negde oko 100-ak prijavljene dece. Sredstva koja budemo prikupili putem ove humanitarne akcije, pre svega od donacija privrednih društava i onih ljudi koji mogu da pomognu i vide značaj ovih aktivnosti, iskoristićemo za kupovinu neophodne sportske opreme za decu korisnika Narodne kuhinje“.

Lokalna samouprava će i u narednom periodu nastaviti da podržava ovakve i slične akcije a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života dece iz socijalno-ugroženih porodica.

„Ova humanitarna akcija je samo nastavak onoga što je lokalna samouprava započela sa Crvenim krstom prilikom dodele sportske opreme deci korisnika Narodne kuhinje. Tada smo napomenuli da želimo da se uključimo u ovu akciju i da ćemo uvek da podržimo ovakve programe i manifestacije. To sada i radimo. Mogu samo da iskoristim priliku i pozovem sve ljude, preduzetnike i sve one koji imaju sluha za ovako nešto, da nam pomognu da prikupimo što više sredstava i pomognemo ugroženoj deci“, istakao je Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara za omladinu i sport.

Prema rečima organizatora, osnovci će se nadmetati u slobodnim bacanjima i bacanju trojke a svi zainteresovani mogu da se prijave u sredu, 30. avgusta od 17 do 17.30 sati, nakon čega će biti svečano otvaranje manifestacije i početak takmičenja. Ulaz za decu od 1. do 8. razreda je besplatan. Deci korisnika Narodne kuhinje koja budu uključena u ovu akciju, biće uručeni pokloni koje je obezbedila zaječarska Fondacija „Iskorak“.

Akcija „Humanitarna trojka“ organizuje se drugu godinu zaredom, uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i Grada Zaječara. Ove godine učešće u manifestaciji uzeli su i zaječarski košarkaški klubovi „Mladost“, „Timok“ i „Bin“ kao i Fudbalski klub „Timok“.

U slučaju kiše, manifestacija će se održati u Sportskoj hali, naglašavaju organizatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>