Najnovije vesti
Home / Vesti / Prijem u Gradskoj upravi povodom Svetskog dana Roma -Zvanična statistika: U Zaječaru živi 732 Roma
Prijem u Gradskoj upravi povodom Svetskog dana Roma -Zvanična statistika: U Zaječaru živi 732 Roma

Prijem u Gradskoj upravi povodom Svetskog dana Roma -Zvanična statistika: U Zaječaru živi 732 Roma

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan Roma – dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju. U Srbiji zvanično živi oko 150.000 Roma i po brojnosti su druga nacionalna manjina, dok na području grada Zaječara živi 732, iako se nezvanično procenjuje da je taj broj, u gradu na Timoku, trostruko veći. I dalje su suočeni sa teškim životnim uslovima, nezaposlenošću, a najviše pomaka prethodnih godina ima u obrazovanju.

Povodom dana Roma, u salonu Gradske uprave u Zaječaru, priređen je prijem za predstavnike romske nacionalnosti, a sa njima su razgovarali gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, zamenica gradonačelnika Marina Milić i član Gradskog veća Saša Ivanović. Kako se čulo na prijemu saradnja Gradske uprave i Društva Roma je na zavidnom nivou, a sa takvom saradnjom će se nastaviti i u narednom periodu.

„Moram da istaknem odličnu saradnju sa Gradskom upravom i čelnicima grada Zaječara. Zahvaljujući toj odličnoj saradnji i našom predanom radu, uspeli smo da u proteklih godinu dana, ali i od početka godine, realizujemo lepe aktivnosti za samu romsku zajednicu, koje umnogome mogu da promene uslove života. Pa smo tako pre skoro mesec dana uspeli da dobijemo automobil za mobilni tim, za inkluziju. Sa gradom Zaječarom imamo i program koji zajedno radimo i koji će trajati dugo, a to je „Romacted“. Mi smo danas sa čelnicima Grada razgovarali o dosadašnjoj saradnji, dogovorili se da nastavimo saradnju na tom nivou i u tom smeru, i da je samo nadograđujemo“, istakao je koordinator za romska pitanja i predsednik Društva Roma u Zaječaru, Miljan Rašić.

Rašić je dodao da su i dalje najveći problem Roma obrazovanje i nezaposlenost, ali da se na području Grada aktivno radi na smanjenju stope nezaposlenosti Roma.

„Mi ćemo te najveće probleme, koje se tiču zapošljavanja, pokušati da rešimo i preko konkursa, javnih radova, ali i ostalih organizacija, koje nam pružaju pomoć, da jedan broj Roma zaposlimo tokom godine koja je pred nama. Razna ministartva pružaju razne vidove afirmativnih mera i mi ćemo se truditi da sve mere i podrške iskoristimo kako bi uticali na kvalitet života romske zajednice. Zajedno sa Gradom smo konkurisali preko projekta kod stalne Konferencije gradova i opština, a projekat se odnosi na zapošljavanje Roma, jer je to nekako najveća „rak rana“ pored obrazovanja“, rekao je Rašić.

Prvi čovek grada Zaječara je nakon prijema naglasio da će Grad učiniti sve ono što može da učini u skladu sa mogućnostima, kako bi romska zajednica na području Grada, živela u što boljim uslovima.

„Grad će učiniti sve ono što oni smatraju da može da se učini, shodno tome kolike su mogućnosti Grada. Najveći broj mera zavisi od propisa, a to donose ministarstva. Meni je drago da smo uspostavili jednu odličnu saradnju na dnevnom niou i sa koordinatorom i sa ostalima koji rade u vrtićima, školama, po pitanju obrazovanja, zdravstvene zaštite, pre svega mlađe kategorije romske populacije. Uspeli smo da pribavimo mobilno vozilo, mobilni timovi su na terenu“, istakao je Ničić i dodao:

„Mi moramo napraviti jednu vrstu socijalnih karti, gde neće biti samo pripadnici romske zajednice, i obezbediti određene prinadležnosti koje su vezane za zapošljavanje, predškolsko obrazovanje. Tako ćemo izjednačiti potrebe tih kategorija koje su socijlano ugrožene, a gde najviše ima pripadnika romske zajednice“.

Svetski dan Roma je službeno proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, gde se održao četvrti Svetski romski kongres međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika u Čelsfildu, pored Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Obeležavanje ovog dana, u Zaječaru će biti nastavljeno i sutra, kada će u Domu kulture u Kotlujevcu, od 19.00 sati, biti organizovano veče tradicionalne romske igre, na kome će nastupiti Društvo Roma i članovi CTU „Koreni“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>