Najnovije vesti
Home / Vesti / Prezentacija kulturne baštine istočne Srbije
Prezentacija kulturne baštine istočne Srbije

Prezentacija kulturne baštine istočne Srbije

Institut za pogranična područja u saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj istočne Srbije, Zavičajnim Muzejom iz Knjaževca i Narodnim Muzejom iz Zaječara nastavlja akciju formiranja „Digitalnog atlasa kulturne baštine istočne Srbije“.

U Zaječaru je danas, u prostorijama Nacionalne agencije za regionalni razvoj, održan sastanak sa ciljem da se prikažu najreprezentativniji primeri kulturnog nasleđa ovog regiona. Odabrani primeri biće predstavljeni na inovativan način – u vidu višejezičnog interaktivnog web portala, kako bi se dodatno afirmisalo bogato kulturno nasleđe našeg regiona.

Predavač na sastanku Višnja Kisić, doktor nauka muzeologije i zaštite nasleđa, istakla je da je cilj današnjeg skupa pre svega prezentacija kulturnog nasledja ovog regiona i zaštita istog.
„Današnjim skupom nastavljamo akciju formiranja „Digitalnog atlasa kulturne baštine istočne Srbije. Imamo puno predloga muzeja, biblioteka i arhiva koji će činiti buduću listu digitalnog atlasa. Takodje, cilj nam je da u taj ceo proces zaštite nasledja, odnosno raznih priča i tradicija iz raznih krajeva i regiona uključimo i što veći broj gradjana“, kaže Kisić.

Anita Lazarević, iz Instituta za pogranična područja kaže da je ovo najbolji način da se gradjanima prezentuju kulturna dobra ovog kraja.
-Kroz ovu akciju zajedno sa institucijama kulture želimo da na najreprezentativnij način predstavimo koja su to kulturna dobra ovog kraja. To ćemo uraditi na jedan inovativan način, u vidu višejezičnog interaktivnog web portala, a takodje razmatraćemo i listu pristiglih primera kulturnog nasleđa koji će se naći u Digitalnom atlasu, rekla je danas Lazarević.

Projekat se sprovodi uz pomoć sredstava Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>