Najnovije vesti
Home / Vesti / PREVENCIJOM PROTIV TRGOVINE LJUDIMA: Medicinski radnici i deca najugroženija kategorija
PREVENCIJOM PROTIV TRGOVINE LJUDIMA: Medicinski radnici i deca najugroženija kategorija

PREVENCIJOM PROTIV TRGOVINE LJUDIMA: Medicinski radnici i deca najugroženija kategorija

Prema podacima Centra koji je u Srbiji zadužen za identifikaciju žrtava trgovine ljudima, za prvih šest meseci u Srbiji je identifikovano osam srpskih državljana i dva strana državljanina žrtve trgovine ljudima, dok je oko 50 njih u procesu identifikacije. Prema rečima Predraga Kocića, trenera u programu prevencije trgovine ljudima Crvenog krsta Srbije, podaci pokazuju da su tokom 2018. godine, prilikom trgovine ljudima, najugroženije bile medicinske sestre, ali i lekari, zbog odlaska na rad u inostranstvo. Ove godine se akcenat stavlja na edukciju dece predškolskog uzrasta. 

Poznato je da je trgovina ljudima globalan problem i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svetu koji utiče na život miliona ljudi širom sveta i oduzima im njihovo dostojanstvo. Postoje brojni oblici trgovine ljudima, a stalno se iznalaze novi i sve nehumaniji, brutalniji i svirepiji, sa još težim posledicama po žrtve i zajednicu. Najčešći oblici su seksualno iskorišćavanje, radna ekspolatacija, prinudni brak, lažno usvajanje, prinudno prosjačenje, trgovina organima. Žrtve trgovine ljudima mogu biti sve osobe, oba pola, različitih profila i uzrasta.

„Prvo treba voditi računa na kakve se oglase javljate, kad god postoji mogućnost da bude preko državnih organa i institucija, ići na to. Problem je kad za bilo kojim poslom idemo sami, na preporuku prijatelja, poznanika, preko oglasa, što je veoma opasno. Ono što je važno je da našim najbližima damo informaciju gde idemo, da dokumenta uvek imamo kao duplikate, da se čuvaju na odvojenim mestima, i prvi znak kada nešto nije u redu, to je, kada nam vođa grupe, traži naša dokumenta, odnosno pasoš da bude kod njega. To ne smemo nikako da dozvolimo. To je već znak da nešto nije u redu, i treba prekinuti sa tim što pre“, istakao je Predrag Kocić, trener u programu prevencije trgovine ljudima Crvenog krsta Srbije, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima u Zaječaru.

On je napomenuo da su tokom 2018. godine, najugroženiji bili medicinski radnici, a da se ove godine akcenat stavlja na edukaciji predškolaca.

„Mi smo prošle godine kao ciljnu grupu imali zdravstvene radnike, zbog toga što veliki broj medicinskih sestara i lekara odlazi na rad u inostranstvo. Ove godine, od febuara meseca, krenilu smo sa edukacijom najmlađih, odnosno predškolaca. U Zaječaru su svi predškolci, koji su pripremljeni za upis u prvi razred, prošli jednu radionicu o bezbednosti na putu do škole, od škole do kuće, pri povratku, a sada krećemo sa radom u dečijim vrtićima. Planiramo do obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, da uključimo u rad i njihove roditelje“, dodao je Kocić.

Najmlađi članovi zaječarskog Crvenog krsta, takozvani „Petlići“ danas su u uličnoj akciji, delili edukatvni materijal na temu borbe protiv trgovine ljudima, dok je u vrtiću „Đurđevak“ organizovana radionica na tu temu.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30. jul je ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju podizanja svesti o ovom problemu u globalnoj javnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>