Najnovije vesti
Home / Društvo / Prevencijom i edukacijom protiv trgovine ljudima
Prevencijom i edukacijom protiv trgovine ljudima

Prevencijom i edukacijom protiv trgovine ljudima

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, danas je u prostorijama Crvenog Krsta održan sastanak sa pedagozima zaječarskih osnovnih škola.

Aktivnosti koje Crveni krst sprovodi imaju veliki preventivni značaj jer su usmerene na decu i mlade, kao posebno ugrožene ciljne grupe, ali i na ljude koji u svom radu mogu doći u kontakt sa žrtvama trgovine ljudima.

„Crveni krst, kao partner državi u borbi protiv trgovine ljudima, bavi pre svega prevencijom trgovine ljudima, a naročito dece. Danas smo prezentovali način rada naših vršnjačkih edukatora i sa prisutnim psiholozima i pedagozima osnovnih škola razgovarali o radu u ovoj školskoj godini na ovu temu. Zapravo predložili smo im da naši vršnjački edukatori rade sa decom u školi, ali i mogućnost da za roditelje organizujemo predavanja na temu trgovine ljudima, sa posebnim osvrtom na pažnju kako njihovo dete ne bi zadesela takva situacija“, rekao je danas Predrag Kocić, koordinator Centra za difuziju u Zaječaru.

Evropska Komisija 2007. godine proglasila je 18. oktobar za Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se širom Evrope organizuju aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti javnosti o problemu i posledicama trgovine ljudima.

Osnovni saveti su pre svega usvajanje potrebnih oblika ponašanja u najranijem detinjstvu i Oni odnose na rane savete roditelja ili staratelja o izbegavanju komunikacije sa strancima, otvaranju vrata nepoznatim osobama, prihvatanju poklona ili poziva od nepoznatih osoba, kao i kako reagovati i koga pozvati ako se problem pojavi.

Danas postoje brojni oblici trgovine ljudima, a stalno se iznalaze novi i sve nehumaniji, brutalniji i svirepiji, i sa još težim posledicama po žrtve i zajednicu. Najčešći oblici su seksualno iskorišćavanje, radna eksploatacija, prinudni brak, lažno usvajanje, prinudno prosjačenje korišćenje u ratnim sukobima prinuda na vršenje krivičnih dela, ali i trgovina organima.

Žrtve trgovine ljudima su najčešće osobe koje su u društvu najranjivije. Žrtve su sve osobe, oba pola, različitih profila i uzrasta, uvučene u lanac trgovine ljudima koje bivaju eksploatisane na najrazličitije načine, a sve to u cilju ostvarivanja novčane dobiti u korist trgovaca ljudima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>