Najnovije vesti
Home / Društvo / PREMIJERKA U ZAJEČARU: Pokušavamo da dovedemo veće investitore
PREMIJERKA U ZAJEČARU: Pokušavamo da dovedemo veće investitore

PREMIJERKA U ZAJEČARU: Pokušavamo da dovedemo veće investitore

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas Zaječar, gde je razgovarala sa gradonačelnikom Boškom Ničićem i njegovim saradnicima o planovima i projektima za budući razvoj grada.

„Postoji nekoliko projekata koje mi zajedno implementiramo, pre svega preko Kancelarije za javna ulaganja, a to je deo projekata u okviru školske infrastrukture, deo projekata u okviru zdravstvene infrastrukture, koji dobro napreduju, ali meni je bilo važno da vidim koji su još prioritetni projekti za grad Zaječar. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu objavilo je poziv za finansiranje projekata jedinica lokalne samouprave i podsetila sam i gradonačelnika i njegov tim da razmisle o tome koje bi projekte trebali da kandiduju do 15. marta. Nema puno vremena, a tu je 320 miliona dinara fond koji je više od 30 puta uvećan u odnosu na prethodnu godinu, 80% tih sredstava je upravo za projekte komunalne infrastrukture“, naglasila je premijerka Ana Branabić i dodala:

„Mi ćemo takođe gledati kako da sa našim partnerima iz Evropske investicione banke,  nemačkog KFV-a i Svetske banke finansiramo druge projekte, pre svega u oblasti komunalne infrastrukture zato što je to u ovom trenutku najveća potreba“.

Premijerku Brnabić je zanimalo i kako radi domaća lokalna privreda, između ostalog i da li je rešen problem sa Fabrikom kablova Zaječar.

„Vi znate da je ona jedan od najvećih poslodavaca u Zaječaru. Postojao je problem u koji se aktivno na rešavanju uključila i Vlada Republike Srbije, zato sam i zahtevala da direktor tog poljskog investitora bude danas ovde sa nama. To sve ide kako treba i mi se nadamo da ćemo u budućnosti, nadam se sa tim investitorima možda imati još neke dobre vesti u vezi sa proširenjem proizvodnje. To je svakako cilj, privreda je važna i Vlada Republike Srbije je tu da podrži takve projekte“.

Ana Brnabić je u Zaječaru danas poručila i da je veoma važan ravnomerni regionalni razvoj.

„Pokušavamo da dovedemo veće investitore, ali i da skrenemo pažnju lokalnoj samoupravi da se bavi preduzetnicima i malim i srednjim preduzećim na lokalu“, rekla je ona i dodala da će biti otvorene nove kreditne linije za preduzetnike i mala i srednja preduzeća.

Podsetila je da su zakonskim rešenjima predviđene poreske olakšice za one koji žele da pokrenu privatan biznis i dodala da nadležni žele da unarpede preduzetništvo u lokalnim samoupravama kakve su Bor ili Zaječar, ili koje su na rubnim područjima, odnosno u koje treba da se uloži više radi ravnomernijeg regionalnog razvoja.

Premijerka je u Zaječaru obišla školu „Ljubica Radosavljević Nada“ u kojoj su danas počeli radovi na rekonstrukciji vredni 143 miliona dinara. Završetak ovih radova očekuje se za 180 dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>