Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Prekogranična saradnja Vidina i Zaječara: Grad na Timoku dobija 4 kamiona za otpremanje otpada
Prekogranična saradnja Vidina i Zaječara: Grad na Timoku dobija 4 kamiona za otpremanje otpada

Prekogranična saradnja Vidina i Zaječara: Grad na Timoku dobija 4 kamiona za otpremanje otpada

U okviru programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija 2014-2020, Grad Zaječar i Opština Vidin realizuju projekat pod nazivom „Prevencija i ublažavanje posledica katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom u prekograničnom regionu Vidin -Zaječar”. Ovim projektom je predviđeno da Grad Zaječar dobije četiri nova kamiona za otpremanje otpada. Vrednost celokupnog projekta je 547.711 evra,  dok je ukupan budžet za grad Zaječar 239.000 evra.

Prema rečima nadležnih, opšti cilj projekta je prevencija i ublažavanje posledica nepogoda izazvanih ljudskim faktorom u prekograničnom regionu Vidin -Zaječar.

„Projekat predviđa ulaganja za nabavku mašina za odlaganje otpada za potrebe Zaječara i Vidina. Ovaj projekat doprinosi smanjenju rizika, kao što su suše, poplave, šumski požari, klizališta i zagađenja, kao i njihovo sprečavanje i poboljšavanje administarativnih kapaciteta u dužem vremenskom periodu. Opšti cilj projekta je prevencija i ublažavanje posledica nepogode izazvane ljudskim faktorom u prekograničnom regionu Vidin – Zaječar“, navela je Marina Milić, zamenik gradonačelnika Zaječara i dodala:

„Glavni rezultat projekta uključuje aktivnosti koje se odnose na prevenciju i ublažavanje posledica prirodnim i ljudskim faktorom izazvanih nepogoda u prekograničnom regionu kao i nabavku opreme za Vidin i Zaječar, demonstraciju čišćenja dve deponije u Vidinu i dve deponije u Zaječaru, razmenu iskustva za zaposlene grada Zaječara u Vidinu, obuku za podizanje kapaciteta u oblasti prevencije nepogoda izazvanih ljudskim faktorom, izradu detaljnih istraživanja o uticaju divljih deponija u Vidinu i Zaječaru“.

Prema rečima nadležnih, Grad Zaječar je projektni partner, dok je vodeći partner na projektu Opština Vidin. Ono što u narednom periodu treba realizovati je da se raspiše nabavka kamiona.

„Glavni cilj projekta nije samo da se zaštiti grad Zaječar i Vidin, već i cele dve regije koje su ugrožene trenutno divljim deponijama, samim ljudskim faktorom. I to nije slučaj samo ovde, već u celoj Srbiji i Bugarskoj zbog poplava koje su se desile u prethodnih par godina. Naš glavni cilj je da osposobimo grad Zaječar da samostalno može da čisti te deponije i da samostalno brine o čišćenju smeća koji se nalazi u samom gradu i regionu. Cilj je nabavka četiri kamiona za Zaječar i obuka ljudi da rade sa tim kamionima, da rade po Evropskim standardima za očuvanje životne sredine. Naša sveobuhvatna ideja je da se doprinese tom razvoju u pogledu zaštite životne sredine i da se spreči fenomen globalnog zagrevanja. Aktivnosti na projektu su pre svega nabavka opreme, kako za Vidin, tako i za Zaječar, zatim treninzi, razmena iskustava, izrada studije koja bi videla koliki je naš napredak koji bi mogao da otvori neke nove puteve u budućnosti. Treba da se raspiše nabavka za kamione“, rekao je Nenad Tomić.

Trajanje ugovora je ograničeno na 24 meseca. Celokupna vrednost projekta je 547.711 evra. Od IPA fondova  je iznos od 465.555 evra, Bugarsko nacionalno sufinasniranje je u iznosu od 46.190 evra, dok je sufinansiranje od starne grada Zaječara 35.966. Ovaj projekat se kofinansira od strane Evropske unije. Ukupan budžet za grad Zaječar je 239.000 evra.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>