Najnovije vesti
Home / Društvo / U okviru projekta „Fem-Ino“ URUČENI SERTIFIKATI ZAJEČARSKIM PREDUZETNICAMA (FOTO)
U okviru projekta „Fem-Ino“ URUČENI SERTIFIKATI ZAJEČARSKIM PREDUZETNICAMA  (FOTO)

U okviru projekta „Fem-Ino“ URUČENI SERTIFIKATI ZAJEČARSKIM PREDUZETNICAMA (FOTO)

Prva faza projekta pod nazivom “Fem-Ino” koji realizuje grad Zaječar uz finansijsku podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, je završena. Od 107 prijavljenih kandidatkinja, obuku je uspešno završilo 59 žena, koje imaju mogućnost da na osnovu predloženog biznis plana  dobiju bespovratna sredstva za realizaciju projekta. Njihova obaveza je da na osnovu biznis plana realiziju planirane aktivnosti, kao i da posluju najmanje 3 godine.

Kako bi započele neki posao ili unapredile svoje poslovanje, 59 Zaječarki, u okviru projekta Fem-Ino, imalo je priliku da iz oblasti inovativnog preduzetništva i biznis planiranja dobije korisne savete. Na obukama su učile o pisanju biznis plana, marketingu, ali i paušalnom oporezivanju.

„Grad Zaječar je pre nekoliko meseci krenuo u realizaciju projekta Fem-Ino. Konkurisali smo kod Ministartsva za inovacije i tehnološki razvoj i dobili sredstva koja smo opredelili za žensko preduzetništvo. Program se sastoji iz dve faze, prva je stručna obuka i dodela sertifakata, i to je uslov kako bi preduzetnice konkurisale za bespovratna sredstva. Konkurs je raspisan do četvrtka, 6. decembra, nakon čega ćemo odabrati najbolje inovacije i preduzetnicama koje su ih osmislile dodeliti bespovratna sredstva iz ovog projekta“, istakao je Saša Ivanović, pomoćnik gradonačelnika grada Zaječara i dodao:

„Ukupno smo dobili 5,5 miliona dinara od Ministarstva, a najveći iznos koji jedna preduzetnica može da dobije je 160.000 dinara. Konkursom su predviđeni kriterijumi, kao i način bodovanja, i u odnosu na to koliko naše preduzetnice budu kreativne, toliko će Komisija dodeliti sredstva“.

Obaveze preduzetnica koje su prošle obuku, prema Ivanovićevim rečima, je da ono što su predvidele biznis planom ispune. Ivanović je objasnio da ako je biznis planom predviđena nabavka opreme, preduzetnice će to moći da nabave, ali da će morati da tu kupovinu dokumentuju računima. Takođe, u obavezi su da posluju najmanje 3 godine po dobijanju ovih sredstava.
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>