Najnovije vesti
Home / Vesti / PREDSTAVLJENE MERE IPARD PROGRAMA U ZAJEČARSKOJ KOMORI
PREDSTAVLJENE MERE IPARD PROGRAMA U ZAJEČARSKOJ KOMORI

PREDSTAVLJENE MERE IPARD PROGRAMA U ZAJEČARSKOJ KOMORI

Privredna komora Srbije uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), organizovala je juče u zaječarskom Komori predavanje na temu „Predstavljanje mera IPARD programa Republike Srbije“ za sve zainteresovane kompanije i individualne proizvođače. Interesovanje je bilo ogromno. Ovom prilikom učesnici su se upoznali sa osnovnim uslovima programa, pravilima i načinima na koje se mogu koristiti pretpristupna sredstva EU namenjena poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkoj industriji.

IZ EVROPSKE UNIJE 175 MILIONA EVRA

Ministarstvo poljoprivrede je još krajem prošle godine raspisalo prvi konkurs za IPARD program, iako sredstva još zvanično nisu odobrena, još nije potpisan finansijski sporazum, ai se to učekuje u skorije vreme.

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije je kazao da je Ministarstvo odlučilo da na vreme raspiše ove konkurse kako bi se krenulo sa prikupljanjem zahteva i sa pripremom potencijalnih korisnika.

„Cilj svih nas je da što pre povučemo ta sredstva iz Evropske unije. Privredna komora Srbije je rešilla da da svoj doprinos u celom tom procesu i da pomogne svojim članicama da se na što bolji način pripreme i iskoriste ta sredstva. Često čujemo da je to suma od 175 miliona evra, ali u suštini projekat vredi više, obzirom da je to samo deo koji dolazi iz EU, a 25 odsto su sredstva koja se kofinansiraju  iz nacionanog budžeta, pa sve vredi 230 miliona evra. Postoji čitav set uslova, u zavisnosti od mere i vrste investicije, koji moraju da se ispoštuju. Ono što je dobro je da taj sistem donekle liči na ono što je rađeno na nacionalnim konkursima, s tim što su sada znatno strožiji uslovi, znatno je veći obim dokumentacije koja mora da se podnese, kontrole su dosta detaljnije, nema nasumične kontrole i svaki predmet se kontroliše i administrativno i na licu mesta i to ne jedanput već više puta“, istakao je Bogunović.

On je dodao i da nije tako teško ispoštovati onaj prvi deo uslova, odnosno uslove za kandidovanje za sredstva, ali da je teži deo posla ispoštovati sve zahteve, a na kraju i zahtev po pitanju nacionalnih standarda, odnosno standarde EU.

„To praktično znači da jedno poljoprivredno gazdinstvo koje aplicira u bilo kojoj sferi mora celopuno do kraja investicije da zadovoljava određene standarde  iz oblasti zaštite životne sredine i dobrobiti životinja. To možda ne zvuči ništa specijalnio, ali u praksi će se to ispostaviti kao veliki problem za veliki broj naših potencijalnih korisnika, s obzirom da ne prate baš svi nacionane pravilnike, a to je ono što ovaj program neće dozvoliti. Svi koji dobijaju sredstva iz ovog programa će morati biti potpuno usklađeni sa nacionalnim zakonodavstvom. A ono gde će se gledati dodatni uslovi su predmet investicije“, rekao je Bogunović.

Ovaj program ima dve mere, prva mera je vezana za investicije na farmama gde konkurišu i fizička i pravna lica (zadgure, preduzetnici…), druga mera je vezana za preradu i marketing i tu su korisnici samo pravna lica.

CILJ JE DA SE ZAINTERESOVANI NAORUŽAJU ZNANJEM

Cilj ovih radionica je da PKS pomogne svim zainteresovanim za ovaj program i da im podršku. Sa druge strane u prvoj fazi u okviru radionica korisnici moraju da budu upoznati sa procesom, koja su pravila, šta treba da planiraju, na šta treba da obrate pažnju, jer postoji i dosta skrivenih nekih stvari koje se na prvi pogled čine laganim za realizaciju a ustvari i nije baš tako. Za one koji reše da se uključe u taj proces radiće se drugi krug prezentacija, sa još dodatnih detalja, sa praktičnim pokazateljima kako se to radi u konkretnim sektorima. Najverovatnije je i da će veliki broj korisnika potražiti konsultantsku pomoć.

„Cilj nam je da ih naoružamo znanjem, a za one koji žele da idu sami kroz taj proces biće omogućeno da dobiju dgovore na sva sporna pitanja“, naglasio je Bogunović.

Do sad je već održano osam ovakvih radionica po Srbiji. Kako je planirano u svih 17 regionalnih komora biće organizovane ovakve radionice do početka marta. Tada bi se i završio prvi cikllus radionica.

„Interesovanje je jako dobro. Mi smo u proseku po jednoj radionici imali oko 40 do 50, a u Beogradu i 70 učesnika tih radionica, što je kad ukupno pogledate veliki broj ozbilljno zainteresovanih  kandidata. Inače, i Ministarstvo poljoprivrede radi svoj plan promocija ovih mera. Sad je veoma dobar i jak period za promocije i kampanje i dobar deo firmi prati to ili preko komora ili preko Ministarstva, a ima čak i pojedinih regionalnih agencija koje aktivno učestvuju u promociji ovakvih programa“, kazao je Bogunović.

U drugom delu predavanja juče u zaječarskoj Komori predstavljeni su ostvareni rezultati i predstojeće aktivnosti projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Ovom prilikom prikazan je i film na temu razvoja tržišta biomase u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>