Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Predstavljen projekat programskog budžetiranja u Zaječaru -TRANSPARENTAN NAČIN UPRAVLJANJA RASHODIMA LOKALNE SAMOUPRAVE
Predstavljen projekat programskog budžetiranja u Zaječaru -TRANSPARENTAN NAČIN UPRAVLJANJA RASHODIMA LOKALNE SAMOUPRAVE

Predstavljen projekat programskog budžetiranja u Zaječaru -TRANSPARENTAN NAČIN UPRAVLJANJA RASHODIMA LOKALNE SAMOUPRAVE

Stalna konferencija gradova i opština počela je realizaciju pete faze programa „Exchange“ koji je namenjen gradovima i opštinama u Srbiji, kao podrška za efikasno upravljanje imovinom i podrška u strateškom planiranju i programskom budžetiranju. U okviru programa, u Gradskoj upravi u Zaječaru održana je regionalna radionica za predstavnike gradova i opštine istočne Srbije, na kojoj su prezentovana najnovija iskustva u procesu programskog budžetiranja za 2018. godinu.

Za razliku od linijskog budžetiranja, koji je do sada bio dominantan i na osnovu koga se imao uvid u to gde se novac iz budžeta gradova i opština troši, programsko budžetiranje predviđa jedan transparentan način upravljanja rashodima lokalnih samouprava.

„Programsko budžetiranje je moderan način budžetiranja. Program ima dve komponente, jedna komponenta se odnosi na unapređenje u upravljanje imovinom i trenutno je raspisan poziv „grant šema“, gde gradovi i opštine u Srbiji, mogu da apliciraju za grantove, od 100 do 200 hiljada evra. U okviru te komponente biće i neka druga vrsta pomoći kada je u pitanju upravljanje imovinom, dok se druga komponenta odnosi na planiranje i programsko budžetiranje. Suštinski programsko budžetiranje uvedeno je 2015. godine, a u Srbiji je to obaveza kako za centralni nivo vlasti, tako i za lokalne. To je proces koji će trajati duži niz godina jer je u pitanju novi, moderniji i transparentniji način upravljanja rashodima lokalnih samouprava i u tim pogledu, ovo je jedna od 12 regionalnih radionica koju organizujemo širom Srbije, i na njoj smo prezentovali najnovija iskustva kada je u pitanju proces programskog budžetiranja u Srbiji. Ukazali smo i na izazove, greške, dali neku vrstu novih instrukcija za budžetski ciklus za 2018. godinu, uključujući uputstvo za praćenje i izveštavanje o programskom budžetu. Dakle, u okviru radionice predstavljena je unapređena struktura programskog budžeta jedinica lokalne samouprave (JLS) čija je primena predviđena tokom budžetskog ciklusa za 2018. godinu, kao i predlog ciljeva i indikatora za programe i programske aktivnosti shodno revidiranoj strukturi programskog budžeta JLS“, istakao je Aleksandar Marković, koordinator projekta.

Prema njegovim rečima, za razliku od linijskog budžetiranja koje je do sada bilo dominantno i zastupljeno, programsko budžetiranje ima drugačiji koncept.

„U programskom budžetiranju se gledaju svrhe rashoda, u koju svrhu rashodi idu a ne samo na šta idu, kako pokazuje linijski budžet. Putem ovog budžetiranja vi možete da pratite koje rezultate to budžetiranje ostvaruje i na bazi tih rezultata možete da smanjite programe koji ne ostvaruju dobre rezultate ili da povećate one, koji te rezultate ostvaruju“, napomenuo je Marković.

Program se organizuje u okviru programa „Exchange 5″ koji finansira Evropska Unija,  a realizuje ga Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>