Najnovije vesti
Home / Bor / Predstavljanje knjige Ivana Čolovića u borskoj biblioteci
Predstavljanje knjige Ivana Čolovića u borskoj biblioteci

Predstavljanje knjige Ivana Čolovića u borskoj biblioteci

U ponedeljak, 14. novembra, politički antropolog, osnivač i urednik „Biblioteke XX vek“, dr Ivan Čolović predstaviće u Narodnoj biblioteci u Boru svoju novu knjigu pod nazivom „Smrt na Kosovu polju: Istorija kosovskog mita“.

Knjiga se bavi istorijom pisanja i upotrebe različitih narativa, u obliku svedočanstava, pisama, izveštaja, letopisa, rodoslova, istorijskih, književnoumetničkih i drugih tekstova, koji oblikuju, nude, ili nameću, svoje, tokom istorije sve brojnije verzije bitke na Kosovu 1389, uslov pod kojima se odigrala, neposrednih povoda, ključnih aktera i njihovih motiva, odnosno karaktera.

Analizirajući bogat korpus tekstova u kojima se sećanje na ovu bitku oživljava ili promoviše, Čolović posebno analizira motive i ciljeve autora ovih verzija, pojedinaca i kolektiva, istorijske okolnosti koje prate njihove evokacije, njihovu potrebu da svoju verziju boja na Kosovu polju i njoj pripisane poruke obznane i njihovu upotrebu ovog istorijskog događaja u sopstvenoj savremenosti.

Čolović ne uzima u obzir samo uloge koje je podsećanje na Kosovski boj i taj davni Vidovdan igralo ili i dalje igre u političkom i verskom životu Srba, već se bavi i revizijama bitke na Kosovu kod drugih, pre svega balkanskih naroda.

Čolovićeva pedantna, temeljna, ali i vrlo zanimljiva studija, nadovezujući se na istraživanja brojnih domaćih i stranih istoričara, folklorista, istoričara književnosti i umetnosti, antropologa i drugih stručnjaka, razotkriva mnogobrojna značenja, često i nesaglasna ili protivurečna, i brojne divergentne ideološke funkcije i političke poruke koje su se, tokom više od šest vekova prepričavanja, preispitivanja i preispisivanja, tumačenja, vezale za kosovski boj i predstave o njemu.

Promocija knjige je u 18 sati.

 

 

Autor: Emina Stanković
Projekat „Lepša strana Bora“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta opštine Bor.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>