Najnovije vesti
Home / Bor / Predstava „Rodoljupci“ večeras u Boru
Predstava „Rodoljupci“ večeras u Boru

Predstava „Rodoljupci“ večeras u Boru

Večeras se u sali Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ u Boru, u organizaciji  Ustanove „Centar za kulturu opštine Bor“,  igra predstava „Rodoljupci“, u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Sterijin komad Rodoljupci, morao je da čeka 50 godina da bi bio postavljen na scenu, iako ga je on napisao neposredno posle istorijskih događaja koji se u njemu opisuju – nacionalne evropske revolucije 1848. godine.  Naime, u tom delu, neumorni kritičar društvenih grešaka, srpski Molijer – Sterija, slikovito je prikazao sumanutost ideja nacionalizma, velikosrpskih maštarija i aktivnosti, koje se sprovode u ostvarivanju nadobudnih snova naroda i njegovih nadmenih kolovođa, koji loše procenjuju istorijsku situaciju, a pri tom su neopisivo gramzivi. Istina je da je ovo jedan od najubitačnijih Sterijinih komada – ne bavi se pojedinačnim ljudskim manama – kao što su cicijašluk, pokondirenost, lažni modernizam, sitna pohlepa i prevara – nego se bavi NACIONALNIM idejama i stavlja pod lupu autentičnost, istinitost, izvodljivost, a pre svega – ZLOUPOTREBU patriotskih i rodoljubivih osećanja širokih narodnih masa, od strane lokalnih nacionalnih prvaka i politikanata, trgovaca, službenika u državnim nadleštvima, kvazi-patriotskih pesnika i nacionalnih radnika.

Predstava „Rodoljupci“  počinje u 20 sati.

 

____________________
Autor: Emina Stanković
Projekat „Lepša strana Bora“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta opštine Bor.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>