Najnovije vesti
Home / Kultura / Predstava niškog Narodnog pozorišta „Žorž Danden“ VEČERAS u zaječarskom pozorištu
Predstava niškog Narodnog pozorišta „Žorž Danden“ VEČERAS u zaječarskom pozorištu

Predstava niškog Narodnog pozorišta „Žorž Danden“ VEČERAS u zaječarskom pozorištu

U Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru večeras gostuje Narodno pozorište iz Niša sa predstavom „Žorž Danden“, koju je po Molijerovom tekstu režirao Dragoslav Savić.

Komedija „Žorž Danden“ je ozbiljan stvaralački izazov kako za glumački ansambl tako i za pozorište u celini, jer je neophodan visoki profesionalizam kod susreta sa zakonitostima molijerovske komedije“, rekao je reditelj Dragoslav Savić.

Predstava se igra od 20.00 sati, a cena ulaznice je 250,00 dinara.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Pozorišta  od  08.00  do 20.00 sati,  a kupovinom ulaznice pomažete rekonstrukciju scene u matičnoj zgradi, podsećaju iz zaječarskog pozorišta.

O predstavi: Molijer, jedinstveni filozof iz plejade najvećih u pozorišnoj istoriji čovečanstva, bio je u bliskom kontaktu s narodom. Ipak, kroz okrepljujući smeh koji nose njegove komedije, on tera gledaoca da se zamisli i zapita nad sobom i svetom oko sebe.
U komediji „Žorž Danden“ Molijer se bavi temom modernih skorojevića, čineći ovaj komad briljantnom kritikom pomodarstva i licemerja. Naime, Žorž Danden, seoski bogataš, pokušavajući da se približi aristokratiji i stekne plemićku titulu, ženi se plemkinjom koja ga prezire i vara. U svetu kome ne pripada, okružen licemerjem, lažima, ucenama i uvredama, on doživljava kompletan poraz kroz poniženje, moralno srozavanje i gubitak časti, shvatajući da se novcem ne može kupiti sve – ni titula, ni porodica, a ponajmanje sveta bračna zajednica i ljubav u njoj. Ko je kome gospodar, onda? Čovek novcu ili…
Prokleto smešna ljudska priroda. Da li je dovoljno da se samo zamislimo?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>