Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Predavanje u Zvezdanu: Stočari moraju da se prilagode klimatskim promenama
Predavanje u Zvezdanu: Stočari moraju da se prilagode klimatskim promenama

Predavanje u Zvezdanu: Stočari moraju da se prilagode klimatskim promenama

Danas su u selu Zvezdan Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Grad Zaječar organizovali predavanja za stočare.

Na predavanju je bilo reči o uticaju klimatskih promena na proizvodnju stoke, a stočari su  razgovarati i o tehnologiji uzgoja stoke, rasama, ishrani stoke i unapređenju zdravlja životinja, poboljšanju objekata za držanje stoke i opremi potrebnoj u stočarstvu, kao i o mestu i ulozi stočarstva u procesu proizvodnje hrane.

Senad Hopić ispred FAO organizacije stočarima je govorio o klimatskim promenama, o tome kako stočarstvo utiče na životnu sredinu, i kako bi ova grana poljoprivrede trebala da se brani od nadolazećih klimatskih pormena.

„Postoji opšti zaključak da je stočarstvo u Srbiji u lošem stanju i dosta toga treba da se uradi da bi se ono popravilo. A u ovom delu Srbije govorimo o manjim proizvođačima koji nemaju industrijske objekte i koji predstavljaju izuzetno ranjivu grupu u stočarstvu, posebno u smislu tržišnog nastupa“, naglasio je Hopić.

Srđan Nedeljković pomoćnik gradonačelnika Zaječara za poljoprivredu kaže da je ovo samo nastavak programa iz 2016. godine.

„FAO za poljoprivredne proizvođače organizuje ova predavanja, i oni na ovaj način dobijaju nova iskustva koja se odnose na klimatske promene. Realno je očekivati da u budućnosti bude još ekstremnih promena u klimi, padavinama ali i u temperaturama, i vrlo je važno da se poljoprivredni proizvođači tome prilagode“, rekao je ovom prilikom Nedeljković.

U okviru ovog predavanja Poljoprivredna stručna služba Agrozanje Zaječar predstavila je teme iz oblasti organske proizvodnje i higijene mleka.

„Ovom prilikom pozivamo proizvođače da nam se posle 20 februara jave. Očekujemo izalzak svih pravilnika, jer je došlo do promene u Zakonima o podsticajima, koji će definisati na šta poljoprivredni proizvođači imaju pravo što se tiče subvencija“, rekla je Slavica Dželatović ispred ove službe i dodala da je obnova registracije za 2017 i 2018 godinu  automatski urađena m, jedino neke promene na gazdinstviu treba da prijave posebno kada je u pitanju uvećane zemljišnog fonda, životinja ili podizanja novog zasada.“

Slobodan Mitrović iz Lasova kaže da mu ovo predavanje itekako znači.

„Važno je da čujemo koji su to načini kako bi prevazišli problem uticaja klimatskih promena, koje su sve izraženije“, rekao je Mitrović na predavanju u Zvezdanu.

Jednodnevni seminar za stočare je deo programa edukacije poljoprivrednih proizvođača koji finansira Evropska unija u okviru programa „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“, a iz predpristupnih fondova IPA 2014.
Naredni trening iz oblasti upravljanja poljoprivrednim gazdinstvima planirane je za kraj marta/početak aprila 2017.godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>