Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Predavanje u Zvezdanu: Sneg i jaki mrazevi pogoduju povrtarskoj proizvodnji
Predavanje u Zvezdanu: Sneg i jaki mrazevi pogoduju povrtarskoj proizvodnji
Foto: Ilustracija

Predavanje u Zvezdanu: Sneg i jaki mrazevi pogoduju povrtarskoj proizvodnji

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO u saradnji sa lokalnom samoupravom u Zaječaru organizovala je danas u Zvezdanu predavanje za povrtare.

Na skupu je bilo reči o adaptaciji povrtarske proizvodnje na otvorenom polju i u plastenicima na klimatske promene, značaju navodnjavanja i đubrenja u povrtarstvu, isplativosti gajenja povrća.

Đorđe Moravčević predavač ispred organizacije FAO podelio je savete poljoprivrednim proizvođačima, kako da modifikuju svoju proizvodnju, a u sklopu klimatskih promena.

„Cilj predavanja i svih korisnih informacija je da proizvodnja povrtara bude bolja. Klima se menja, a u poslednjih 150 godina sa pojačanom industrijom uticaj čoveka na klimatske promene je mnogo veći. Poljoprivredna proizvodnja je sve potrebnija i ulazimo u jedan put iz kojeg ne možemo tako lako izaći. Intenziviranje poljoprivredne proizvodnje mora da se sprovodi, jer nas je sve više“, kaže Moravčević i dodaje:

„Sve su sušnija leta u ovom kraju, i problem je sa poljoprivrednom proizvodnjom posebno u gazdinstvima koja nemaju mogućnost za navodnjavanje. Ova godina je vrlo dobra, jer imamo snežnih padavina, imaćemo zalihe vlage koje u ranijim godinama nije bilo, jaki mrazevi omogućiće prirodnu dezinfekciju zemljišta. Međutim, plastenike treba čistiti, sprečavati njihovo padanje.“

Srđan Nedeljković pomoćnik gradonačelnika Zaječara je rekao da je ovo vrlo značajan i efikasan program pomoći za poljoprivredne proizvođače.

„Organizovano je 6 predavanja do sada, i to po tematskim oblastima, ovo je četvrto predavanje po redu i tu su nam naši najbolji proizvođači. Sigurno da će čuti dosta toga novog i korisnog. Mi ćemo se truditi da budemo dobri partneri FAO organizaciji, da grad Zaječar bude dobar domaćin, i da našim poljoprivrednim proizvođačima omogućimo što bolju i kvalitetniju proizvodnju i prinose“, rekao je Nedeljković.

Miladin Janković iz Zvezdana kaže da mu ova predavanja puno znače i da je bio na preko 30 predavanja koja su se ticala teme poljoprivredne proizvodnje.

„Teško je danas u povrtarstvu, teže nego ranije, ali se borimo“.

Dušan Nikolić iz Zaječara redovno posećuje ovakva predavanja i kaže da uvek čuje nešto novo i korisno.

Naredni trening planiran je za stočare i održaće se krajem februara ili početkom marta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>