Najnovije vesti
Home / Knjaževac / Pre 115 godina počela sa radom prva pošta u Timočkoj krajini!
Pre 115 godina počela sa radom prva pošta u Timočkoj krajini!

Pre 115 godina počela sa radom prva pošta u Timočkoj krajini!

 Na današnji dan, 4. februara 1902. godine, otvorena je prva pošta u Timočkoj krajini u Knjaževcu. Uspostavljanje pošta po Srbiji došlo je nakon što je donet zakon o „ustrojeniju poštanskog zavedenija“.

U to vreme u Timočkoj krajini postojale su menzulane koje su obavljale poštanski saobraćaj u Negotinu, Kladovu, Milanovcu, Zaječaru, Gurgusovcu, Radujevcu i Krivom viru. Po tom zakonu u pomenutim mestima pored menzulana, uspostavljene su pošte, osim u Radujevcu gde je bila samo pošta i u Krivom viru gde je bila samo menzulana.

Sredinom XIX veka, prenošenje poštanskih pošiljki na području Timočke krajine obavljano je u teškim uslovima,  bez obzira da li je to bilo na konju ili poštanskim kolima. Poštari, surudžije, prenosili su pisma i tzv. amenete – pošiljke od vrednosti kao što su bili novac i nakit. Putevi su bili loši i nesigurni. Zbog toga se strahovalo od napada drumskih razbojnika i odmetnika. Jedno  vreme je bio uveden svojevrstan kuluk, kada je 10 naoružanih seljaka pratilo poštonoše preko majdanpečkih planina. No, i pored svih teškoća poštanske pošiljke su  stizale uredno i na vreme.

2 comments

  1. Prve zemljoradnicki narodi koji su naseljavali ovaj region se povezuju sa neolitskom starcevakom kulturom, koja je cvetala izmedu pre 6200 i 5200 godina.

  2. S obzirom da je planinarski savez osnovan pre 115 godina, a da je vecina klubova pocela sa radom posle Drugog svetskog rata, spadamo u najmlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>