Najnovije vesti
Home / Vesti / Praznik sa mnogo običaja DANAS SU MLADENCI
Praznik sa mnogo običaja DANAS SU MLADENCI

Praznik sa mnogo običaja DANAS SU MLADENCI

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih koji su postradali za Hristovu veru 320. godine. 

Današnji dan posvećen je senima Četrdeset mučenika. Oni su bili vojnici rimske vojske u Likiniji i stradali su u vremne progona hrišćana. Tvrdo uvereni u svoju veru nisu ustuknuli ni pred najžešćim pretnjama, pa je sud odlučio da se umore kamenovanjem. Svaki kamen bačen na mučenike, vraćao se kao bumerang i udrao onog koji ga je bacao. Sudija, videvši to, razbesne se i naredi da se bace u zaleđeno jezero, gde mučenici provedoše čitavu noć bez ikakvih posledica. Uplašen od čuda, sudija odluči da se svako od njih pojedinačno ubije i raskodama, a njihovi ostaci bačen na dno jezera, da ih više niko ne pronađe. Ujutru svi delovi tela izađoše na površinu obasjani čudesnom svetlošću. Narod ih sa pijetetom sakupi i dostojno sahrani. Po njima se ovaj praznik naziva i Dan mučenika.

Žene, na ovaj dan, ustaju rano, spemaju četrdeset kolačića, koje nazivaju mladenčići. Peku ih, potom premazuju medom, nutkaju decu i sve koji pre podne dolaze u kuću. Kolačići mogu biti obični, kružnog oblika ali mogu imati i druge razne oblike; noža, makaza, sablje, ovce, pileta. Stariji ljudi tvrde da nije dobro jesti ništa što je mlado, izniklo po novoj godini, do Mladenaca, dok je na ovaj dan dobro jesti med, mlade kuvane koprive i zelja da se „očisti krv“. U Popovcu počinje setva žita jer se zna da je prošlo vreme mrazeva i zime.

Mladencima se nazivaju oni koji su venčani u toku protekle godine. Na ovaj dan ih obilaze rodbina i prijatelji, donoseći im razne, obično za kuću, poklone. Oni za uzvrat spremaju posluženje, koje se sve više pretvara u prave gozbe. To je noviji običaj, u početku praznovan samo u gradovima, da bi se danas ravnopravno slavio i po selima.

Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>