Najnovije vesti
Home / Vesti / Pravoslavni hrišćani praznuju Uskrs -Raspored bogosluženja u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru
Pravoslavni hrišćani praznuju Uskrs -Raspored bogosluženja u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru

Pravoslavni hrišćani praznuju Uskrs -Raspored bogosluženja u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru

Uskrs ili Vaskrs (ređe i donekle arhaično Velik-dan) najveći je hrišćanski crkveni praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život -vaskrsenje.

Mnogi običaji vezani su za obeležavanje ovog praznika. Farbaju se uskršnja jaja, najviše crvenom bojom, koja simbolizuje Isusovu krv. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, rođenje novog proleća. Uskršnje crveno jaje predstavlja radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Evo i rasporeda bogosluženja povodom velikog hrišćanskog praznika Uskrsa u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru:

Danas, 26. aprila, u 16.00 sati, počinje Večernja služba sa iznošenjem plaštanice, dok je za 20.00 sati zakazano veliko bdenije sa statijama i ophodom oko crkve. U subotu, 27. aprila, u 8.00 sati počinje liturgija Svetog Vasilija Velikog, dok će tačno u ponoć, početi ponoćna liturgija. Jutarnja liturgija, na Vaskrs, počinje u 9.00 sati u Hramu u Kotlujevcu. Tucijada će biti organizovana istog dana, ispred Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice,  u centru grada.

U ponedelja, 29. aprila i u utorak, 30. aprila, liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, biće služena u 8.00 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>