Najnovije vesti
Home / Kultura / Pravi čuvar izvorne igre, pesme, običaja, nošnje -KUD „Božur“ iz Zvezdana nosilac brojnih priznanja, sledeće godine slavi 100 godina postojanja
Pravi čuvar izvorne igre, pesme, običaja, nošnje -KUD „Božur“ iz Zvezdana nosilac brojnih priznanja, sledeće godine slavi 100 godina postojanja

Pravi čuvar izvorne igre, pesme, običaja, nošnje -KUD „Božur“ iz Zvezdana nosilac brojnih priznanja, sledeće godine slavi 100 godina postojanja

Mnoge izvorne igre, pesme, instrumenti, običaji i nošnje bili bi zaboravljeni da ne postoje kulturno-umetnička društva koja širom regiona prezentuju ono čime se ponose i svoj kraj odakle dolaze. Na sreću poštovaoca kulture i tradicije,  još uvek postoje i tradicionalne manifestacije, gde se sva ta starina može videti i prezentovani. 

Među čuvarima tradicije je i Kulturno umetničko – društvo „Božur“ iz Zvezdana, koje će sledeće godine obeležiti 100 godina postojanja i rada, a koje je do sada beležilo mnogobrojne uspehe na raznim manifestacijama kako u Srbiji, tako i van nje, prezentujući kulturu i tradiciju kraja odakle dolaze.  „Božur“ danas broji 87 članova, društvo ima dva folklora – dečiji i izvorni folklor, tri grupe pevača, od najmlađih do najstarijih, a ono čime se društvo ponosi je i izvorni instrument.

Uspesi ne bi bili mogući, bez dobrog vođe, a to je u ovom slučaju Slobodan Micić, koji je predsednik KUD-a i koji taj „posao“ obavlja sa ljubavlju. Kako kaže, čast je i zadovoljstvo čuvati tradiciju i prezentovati je publici širom Srbije i regiona.

„Naše Kulturno umetničko društvo je oformljeno davne 1920. godine i do danas je bez prekida radilo. Ako Bog da sledeće godine slavimo stogodišnjicu postojanja. Meni je peta godina kako vodim ovo društvo i ponosan sam na njega, imali smo mnogo nastupa, retko koji veliki nastup smo propustili, ali smo učesnici i međunarodnih. Bili smo nedavno u Bugarskoj na Međunarodnoj smotri folklora, gde smo imali priliku da prezentujemo tradiciju našeg  kraja, našeg sela, znate da su ovde u Zvezdanu mnogi doseljenici sa Kosova. Bili smo na „Beogradskom pobedniku“, gde smo osvojili drugo mesto, zatim smo bili učesnici manifestacije „Izvorni dani Neresnice“, i od 23 ekipe, mi smo osvojili treće mesto“, rekao nam je Slobodan i naglasio da je posebno ponosan na najmlađu ekipu KUD-a.

„Najmlađa grupa je nedavno nastupala na „Ilindanskim danima“, gde su osvojili dva pehara. Grupa pevača je osvojila prvo mesto i takođe dobili su nagradu za najutentičniju narodnu nošnju. Takođe, moram da napmenem da smo minulog vikenda nastupali u Rekovcu, na manifestaciji “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, i to nam je bio prvi put da smo tamo nastupali sa izvornim folklorom, srednjom grupom pevača, i izvornim instrumentom cevara. Utisci su i više nego fenomenalni“, dodao je Slobodan.

Čuvanjem tradicije kroz pesmu, igru, muziku i tradiciju, ovo kulturno-umetničko društvo privlači sve veće interesovanje, kako starijih, tako i mladih. Ono nesumnjivo daje i tek će dati veliki doprinos očuvanju tradiciionalnih vrednosti ovoga kraja.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>