Najnovije vesti
Home / Ritam grada / POŽNJEVENE POVRŠINE U ZAJEČARSKOM OKRUGU -PRINOSI MANJI NEGO PROŠLE GODINE
POŽNJEVENE POVRŠINE U ZAJEČARSKOM OKRUGU -PRINOSI MANJI NEGO PROŠLE GODINE

POŽNJEVENE POVRŠINE U ZAJEČARSKOM OKRUGU -PRINOSI MANJI NEGO PROŠLE GODINE

PŠENICA OD 14 DO 16 DINARA PO KILOGRAMU

Žetva ozimih strnina u Zaječarskom okrugu privodi se kraju. Trenutno je požnjeveno oko 100 odsto posejane površine pod ozimim ječmom, 90 odsto pod ozimom pšenicom, 56 odsto pod ozimim ovsom i 34 odsto pod ozimim tritikalom. Celokupnu vegetaciju ozimih strnina pratile su nepovoljne vremenske prilike što je i uticalo na visinu prinosa i kvalitet zrna.

-Veći broj proizvođača pridržavao se optimalnog roka setve i uneo potrebne količine mineralnih hraniva, na osnovu urađene agrohemijske analize zemljišta.  Kod naših poljoprivrednih proizvođača ne postoji još uvek praksa da se preventivno usevi ozimih strnina tretiraju fungicidima istovremeno sa herbicidima, što je u ovoj godini dovelo do pojave raznih bolesti kao što su pepelnica i  fuzarijum klasa. Prinosi su manji nego prošle godine i neujednačeni, pa ima parcela gde je rod oko tri tone po hektaru, ali i njiva na kojima je rodilo pet tona po hektaru. Cena pšenice iznosi 14 do 16 dinara po kilogramu“, kaže Slavica Kodžopeljić diplomirani inžinjer ratarstva Poljoprivredno savetodavno stručne službe ,,Agroznanje’’ Zaječar i dodaje:
-Prosečan prinos pšenice u Zaječarskom okrugu kreće od tri do četiri tone po hektaru. Rekordni prinosi su mnogo ređi nego što je bilo prošle ili pretprošle godine, tako da možemo reći da je prinos 15 pa i do 20 odsto manji nego prošle godine. Manje su i površine i to za oko 20 odsto. Kvalitet zrna je dobar, hektolitarska masa zrna pšenice je 80 kilograma. U odnosu na neke prosečne godine, pšenicom je u Zaječaru i Boljevcu zasejano oko 35 odsto manje površina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>