Najnovije vesti
Home / Ritam grada / POVODOM DANA VOJSKE SRBIJE POLOŽENI VENCI I CVEĆE NA SPOMEN OBELEŽJE U CENTRU ZAJEČARA
POVODOM DANA VOJSKE SRBIJE POLOŽENI VENCI I CVEĆE NA SPOMEN OBELEŽJE U CENTRU ZAJEČARA

POVODOM DANA VOJSKE SRBIJE POLOŽENI VENCI I CVEĆE NA SPOMEN OBELEŽJE U CENTRU ZAJEČARA

Povodom obeležavanja 23. aprila, Dana Vojske Srbije, Komanda garnizona Zaječar ovih dana organizuje niz aktivnosti. Juče su delegacija komande garnizona Zaječar, predstavnici Grada Zaječara, boračkih organizaciji i članovi porodica poginulih pripadnika Vojske položili vence i cveće na Spomenik palim borcima Timočke krajine u centru grada.

Prisutnima se ovom prilikom obratio komandant Garnizona Zaječar pukovnik Goran Stamenković.

-Na Cveti 23. aprila 1815. godine u Takovu doneta je odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka. On predstavlja vojni segment srpske istorije koji će nakon diplomatskih i političkih aktivnosti doprineti konačnom oslobođenju od turske vllasti i priznavanju Srbije kao nezavisne države na Berlinskom kongresu 1878 godine. Obeležavanje dana vojske objedinjuju se identiteti vojske i države čime se obnavlja njihova najdublja povezanost u srpskoj tradiciji. Danas je vojska Srbije održala ugled u narodu i obeležavajući ovaj dan možemo biti zadovoljni sa postignutim rezultatima. U proteklom periodu sa organima lokalne vlasti, privrednim i drugim subjektima i svim institucijama u Zaječarskom i Borskom upravnom okrugu nastavljena je plodna saradnja, što je potvrda ugleda koji pripadnici naše jedinice i vojske uživaju u Timočkoj krajini. Danas polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje odajemo počast poginulim borcima koji su svoje živote polložili na oltar odadžbine za bolje sutra i buduća pokoljenja, rekao je Stamenković.

,,JEDAN DAN SA VOJNIKOM“

I ove godine Komanda za razvoj Timočke brigade u saradnji sa Crvenim krstom Zaječar realizuje projekat civilno-vojne saradnje “Jedan dan sa vojnikom“. Kako sam naziv projekta kaže cilj je da se vojska približi stanovništvu. Sutra će deca iz socijalno ugroženih porodica i deca sa posebnim potrebama imati prilike da u kasarni “Nikola Pašić“ u Zaječaru vide naoružanje i vojnu opremu sa kojom naši pripadnici raspolažu, moći će da gađaju iz vazdušne puške, da se upoznaju sa pružanjem prve pomoći i obiću prostorije u kojima žive i rade pripadnici vojske
Nakon toga održaće se Svečana akademija povodom Dana Vojske na kojoj će biti proglašeni pobednici takmičenja učenika osnovnih škola u literalnim i likovnim radovima koje je održano povodom ovog praznika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>