Najnovije vesti
Home / Vesti / Povodom 20-ogodišnjice NATO agresije nad Srbijom POLOŽENI VENCI I POTPISAN SPORAZUM ZA IZGRADNJU SPOMEN ČESME U ZAJEČARU
Povodom 20-ogodišnjice NATO agresije nad Srbijom POLOŽENI VENCI I POTPISAN SPORAZUM ZA IZGRADNJU SPOMEN ČESME U ZAJEČARU

Povodom 20-ogodišnjice NATO agresije nad Srbijom POLOŽENI VENCI I POTPISAN SPORAZUM ZA IZGRADNJU SPOMEN ČESME U ZAJEČARU

Intoniranjem himne Srbije, polaganjem venaca i cveća na spomenik palim borcima u Zaječaru je obeležena 20-ogodišnjica od NATO bombardovanja Srbije. Vence i poštu onima koji su svoje živote dali za bolje sutra položili su predstavnici Vojske, Gradske uprave, Policijske uprave, SUBNOR-a, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida grada, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja Vojnih penzionera, porodice poginulih boraca.

Potpukovnik Srđan Jovanović podsetio je prisutne na događaje od pre dve decenije.

-Ovo bombardovanje, po obimu i brutalnosti, je nezabeleženo u dosadašnjoj istoriji ratovanja. Vojska, kao nosilac odbrambenih aktivnosti, efikasno se suprotstavila dejstvu iz vazdušnog prostora, uz jednovremeno gušenje pobune na Kosovu i Metohiji. Ne računajući u dovoljnoj meri na sposobnost, moralnu čvrstinu i odlučnost Vojske i naroda u celini, napadač postavljeni cilj nije ostvario. Umešnim komandovanjem, primenom mera operativnog i taktičkog maskiranja i osmišljenim, pravovremenim, skladnim i prikrivenim manevrima, svi raspoloživi odrambeni resursi angažovani su krajnje racionalno i efikasno. Dejstvima iz vazduha u drugoj fazi, znatno je povećan stepen razornosti. NATO počinje da koristi municiju sa osiromašenim uranijumom, kao i kasetne i grafitne bombe. Sve češće je vršeno dejstvo po ciljevima koji se nikako ne mogu svrstati u vojne. Snaga oružja nadjačala je snagu razuma. Bilo je to vreme stradanja i bola. Poginulo je oko dve i po hiljade civila, cinično nazvanih ,,kolateralnom štetom“, a među njima 90 deteta. U odbrani slobode i nezavisnosti otadžbine živote je položilo preko hiljadu pripadnika Vojske. Rat je završen potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu koji je naša država u potpunosti ispoštovala, rekao je potpukovnik Jovanović.

On je dodao da savremena istorija dobija drugačiji tok, ali da se iz nje ne mogu istrgnuti imena onih kojih nema i materijalni dokazi o onome što se desilo.

-Čuvajmo uspomenu na naše poginule i sećajmo se kako onih koji su svoje živote položili braneći otadžbinu tako i svih nevino stradalih tokom NATO agresije na Srbiju, kazao je popukovnik Jovanović.

Na ceremoniji polaganja venaca saopšteno je i da će, na inicijativu nezavisnog sindikata Policije koordinacionog centra Zaječar, Vojnog sindikata swindikalne grupe Zaječar i udruženja građana ZA česme, uskoro biti urađena i spomen česma.

Ovu ideju su prihvatili SUBNOR , Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida grada, Organizacija rezervnih vojnih starešina, Udruženje vojnih penzionera Zaječar i Odred izviđača ,,Đorđe Simeonović“. U tom cilju potpisan je Sporazum o izradnji spomen česme u Zaječaru povodom 20 godina od NATO agresije nad Srbijom.

-Potpisnici Sporazuma saglasni su da se u znam sećanja i poštovanja prema žrtvama borbardovanja, a u cilju očuvanja istorije, tradicije, razvoja patriotizma i da se ne zaboravi, izgradi spomen česma sa tim nazivom. Radi ostvarenja ovog cilja formira se organizacioni odbor sačinjen od predstavnika svih potpisnika ovog sporazuma koji će se brinuti i organizovati realizaciju ovog . Ovaj predlog biće dostavljen Gradskoj upravi Zaječara radi realizacije datog cilja, a u skladu sa planom uređenja grada i česme. Organizacioni odbor u saradnji sa Gradskom upravom Zaječar razmotriće predloge za uređenje i izgradnju spomen česme i po potrebi raspisati konkurs za idejno rešenje i uređenje ovog prostora kao spomen obeležje. Radi ostvarivanja ovog cilja Organizacioni odbor će se obratiti Gradskoj upravi i drugim donatorima za obezbeđivanje finansijskih sredstava za izradu projekata i izgradnju ovog obeležja koje će nositi naziv Žrtvama NATO agresije nad Srbijom, sa prihvaćenim simbolima i umetničkim rešenjima koja će odgovarati cilju, vremenu i budućnosti, istakao je predsednik Nezavisnog sindikata Policije Zaječara Igor Stojadinović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>