Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Potpisani ugovori STIŽU SUBVENCIJE ZA RAZVOJ OVČARSTVA I KOZARSTVA
Potpisani ugovori STIŽU SUBVENCIJE ZA RAZVOJ OVČARSTVA I KOZARSTVA

Potpisani ugovori STIŽU SUBVENCIJE ZA RAZVOJ OVČARSTVA I KOZARSTVA

U Gradskoj upravi u Zaječaru danas su potpisani ugovori o dodeli subvencija za razvoj ovčarstva i kozarstva u 2017. godini između grada i poljoprivrednih proizvođača koji su ispunili uslove konkursa. 18 poljoprivrednih proizvođača će u narednom periodu dobiti subvencije za razvoj ovčarstva i kozarstva a prema rečima nadležnih, ukupna sredstva koja su odobrena po ovom projektu su milion i 872 hiljade dinara.

Vođen geslom „Ko čuva ovce, taj ima i novce“ Dragiša Paunović iz Male Jasikove godinama se bavi upravo ovčarstvom i kaže, od toga živi. Od dobijenih sredstava planira da uveća stado ovaca a prema njegovim rečima, subvencije od grada su od velikog značaja, ne samo za njih koji su ostali da žive na selu, već i za mlade ljude.

„Mislim da je ovo pravi potez i da tako treba nastaviti i samo na ovaj način možemo da zadržimo mlade ljude na selu kako bi zarađivali za svoj život, za svoje potrebštine. Što se tiče ovih sredstava ja planiram da povećam svoje stado, da nešto renoviram oko ovčarnika. Ova subvencija mi mnogo znači jer nisam zaposlen, nigde ne radim i živim isključivo od poljoprivrede. Ako se pametno radi, uz pomoć države i uz pomoć Gradske uprave, od toga može da se živi“, rekao je Paunović.

I Jovan Milošević iz Nikoličeva želi da unapredi ovčarstvo u svom gazdinstvu. Kako kaže, subvencija mu je od velike koristi jer će na taj način povećati stočni fond.

„Novac koji dobijem uložiću u kupovinu novih ovaca, kako bih povećao stočni fond. Moji roditelji se bave ovčasrvom već 10 godina a ja im pomažem“, kazao je  Milošević.

Vesna Stanković, član Gradskog veća za poljoprivredu je istakla da je potpisivanjem ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za razvoj ovčarstva i kozarstva, Grad Zaječar preuzeo obavezu da u narednom periodu isplati sredstva koja su predviđena ugovorom.

„Ukupna sredstva koja su izdvojena za ovu namenu su milion i 872 hiljade dinara. Ukupno je 18 proizvođača koji su dobili subvenciju od 20 prijavljenih, dve prijave su odbijene jer nisu bile kompletne. Te prijave nisu imale potvrdu da su grla za koja se traži subvencija umatičena ili imaju uslova za matičenje jer je to bio uslov na konkursu. Poljoprivredni proizvođači su kupili grla i podneli ugovor kojim potvrđuju da su grla kupljena a uz ugovor podneli su i potvrdu iz matične kuće da su grla umatičena ili imaju uslova za umatičenje, da su registrovana grla, da je domaćinstvo u aktivnom statusu i svi koji su imali uslove, dobili su sredstva, tako da je realizacija ovih subvencija 95 odsto budžeta za ovu godinu. Od 2 miliona i 100, milion i 900 je realizovano za ovčarstvo“, obrazložila je Vesna Stanković.

Iz Gradske uprave Zaječar podsećaju, da do 30. novembra traje konkurs namenjen poljoprivrednim proizvođačima koji sadnju voćaka obavljaju u jesen. S obzirom na to da je bilo još novca u budžetu, radi se na drugom konkursu, gde se planira da se ostatak predviđenog novca za voćarstvo isplati do kraja godine. U toku su prijave za konkurs za subvencionisanje kamata na poljoprivredne kredite, koje se mogu podneti do 30. novembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>