Najnovije vesti
Home / Vesti / POTPISAN SPORAZUM -Kompanija „Heiniken“ izdvaja 3,6 miliona dinara za zaječarske česme
POTPISAN SPORAZUM -Kompanija „Heiniken“ izdvaja 3,6 miliona dinara za zaječarske česme

POTPISAN SPORAZUM -Kompanija „Heiniken“ izdvaja 3,6 miliona dinara za zaječarske česme

Danas je u Gradskoj upravi u Zaječaru potpisan Sporazum o pokroviteljstvu rekonstrukcije i revitalizacije javnih arteskih česama Zaječara između grada Zaječara, Kompanije „Heiniken“ i Udruženja „Za česme“.  Cilj potpisivanja Sporazuma je uključivanje kompanije „Heiniken“ u aktivnosti legalizacije i revitalizacije arteskih česama u Zaječaru, kako bi za 2-3 godine u gradu na Timoku, postojala jedna potpuno uređena oblast koja se odnosi na crpljenje, eksploataciju i upotrebu arteskih voda.

Prema rečima gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, potpisivanje ovog „trojnog“ sporazuma je od velike važnosti u očuvanju arteskih česama i za buduće generacije koje će tek doći.

„To je put ka pronalaženju rešenja za jedan deo nesporazuma oko korišćenja onoga što je i javno dobro, a to je kvalitetna dubinska voda. Udruženje koje je zainteresovano za lokalnu zajednicu preuzima da vodi kontinuiranu brigu korišćenja dubinskih voda, ne samo kompanije „Heiniken“, već će sve više biti zainteresovanih za korišćenje dubinskih voda. Mi moramo u interesu generacija koje dolaze, da vodimo računa o tome da to što je dobro ne ekspolatišemo prekomerno, ali i da to bude u interesu zapošljavanja ljudi, da ne bude zarobljeno time, da se ne koristi. Meni je drago da smo došli do ove saradnje i da ćemo tu saradnju unapređivati i na dalje, i da će krajnji cilj saradnje biti dobrobit građana Zaječara i razvoj ove regije“, istakao je Ničić.

Kompanija “Heiniken“ će u 2018. godini sa 3,6 miliona dinara finansirati radove na svim česmama kao i potpunu rekonstrukciju, odnosno revitalizaciju najmanje tri arteske česme u Zaječaru. Ovaj novac biće raspoređen tako da će dve trećine ukupnog iznosa biti iskorišćeno za konkretne radove na česmama, dok je jedna trećina namenjena za administrativne i troškove odnosa sa javnošću. Novac će kompanija “Heiniken“ uplatiti na račun Udruženja „Za česme“ koje će sprovoditi predviđene aktivnosti.

Viktor Gilhofer, direktor kompanije „Heiniken“ u Srbiji je prilikom potpisivanja Sporazuma rekao da ta kompanija u Zaječar želi da investira na različite načine i da je održivo poslovanje veoma značajno za očuvanje lokalne zajednice.

„Održivo poslovanje je veoma značajno za očuvanje lokalne zajednice, zbog toga mi investiramo u kvalitet piva, u održivo poslovanje i u lokalnu zajednicu u kojoj poslujemo. Srce piva je voda, to je prirodni proizvod, i lično mi se sviđa ovaj projekat o revitalizaciji česama u Zaječaru. Kao što znate na grbu Zaječara je i nacrtana arteska česma.  Išli smo zajedno sa Pogarčićem gradom i gledali smo te česme, videli smo mnogo ljudi oko tih česama i mlade i starije, koji uživaju, pričaju i video sam i stare i mlade da uzimaju vodu sa tih česama. Zbog toga smo ponosni što možemo da imamo uticaj na revitalizaciju takvog jednog projekta. Ove česme su kulturološki važne za Zaječar i zbog toga je dobro to što radimo baš ovde i gradimo bolju budućnost za Zaječar“, istakao je Gilhofer.

Boban Pogarčić, predsednik Udruženja „Za česme“ na sastanku je istakao da je možda ovo i prvi slučaj u Srbiji da se tri sektora, civilni, privredni i državni sektor, „uvežu“ i idu u dobrom pravcu. Pogarčić se zahvalio i kompaniji „Heiniken“ jer je prepoznala značaj arteskih česama u Zaječaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>