Najnovije vesti
Home / Donji Milanovac / POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU JP PUTEVI SRBIJE I JKP „DONJI MILANOVAC“: Parkinzi i odmorišta na dunavskoj magistrali dobijaju lepši izgled
POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU JP PUTEVI SRBIJE I JKP „DONJI MILANOVAC“: Parkinzi i odmorišta na dunavskoj magistrali dobijaju lepši izgled

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU JP PUTEVI SRBIJE I JKP „DONJI MILANOVAC“: Parkinzi i odmorišta na dunavskoj magistrali dobijaju lepši izgled

U Zaječaru je juče potpisan Protokol o saradnji u upravljanju komunalnim otpadom na uređenim parkinzima –odmorištima u opštini Majdanpek.

Domaćin ovog događaja, koji može da bude prekretnica u zajedničkom ophođenju prema turistima, bila je Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije. U ime Javnog preduzeća Putevi Srbije Protokol je potpisao Aca Tričkovi, glavni inžinjer, a u ime JKP ,“Donji Milanovac“ direkor Saša Librić. Opština Majdanpek i RARIS su ovom prilikom potpisali i apel prema JP Putevi Srbije.

-Protokol je potpisan na inicijativu opštine Majdanpek. Na osnovu toga je uspostavljena saradnja između JP Putevi Srbije, JKP Donji Milanovac i opštine Majdanpek, sa idejom da malo unaprede prostor na parkinzima i odmorištima na Dunavskoj magistrali. Sa druge strane opština Majdanpek i RARIS su potpisali zajednički apel Putevima Srbije sa predlogom da se unaprede i malo bolje urede parkinzi, kako bi oni mogli da služe i biciklistima obzirom da je njihov broj iz godine u godinu sve veći. Opština Majdanpek je, kao i sve podunavske opštine u istočnoj Srbiji, na jednoj međunarodnoj biciklističkoj ruti koja se kreće dolinom Dunava, rekao je Vladan Jeremić, direktor RARIS-a.

Ovaj apel su potpisali zamenik predsednika opštine Majdanpek Srećko Nikolić  i direktor RARIS-a.

Srećko Nikolić, zamenik predsednika opštine Majdanpek je ovom prilikom rekao da je JP Putevi Srbije odavno napravilo više odmorišta za turiste, ali da ona nisu bila adekvatno održavana, opremljena i uređena.

-Problem je i otpad koji se skuplja i koji se redovno ne odnosi odande. Usaglašenost između Puteva Srbije, Nacionalnog parka Đerdap, opštine Majdanpek i lokalnih komunalnih preduzeća je bila problem, pa su odmorišta došla u takvu fazu da više ili nisu služila svojoj svrsi ili su bila ruglo za lokalnu samoupravu, opštinu i našu zemlju kroz koju većinom prolaze strani turisti. Mi smo zajedno sa RARIS-om pokrenuli ovu inicijativu da to presečemo i da preduzmemo određene mere kako bi ta odmorišta služila svrsi, da bi se biciklisti na njima što više zadržavali. Ova ideja i njen rezultat bi trebalo da se prenesu i na lokane samouprave i da cela istočna Srbija na ovaj način reši svoja odmorišta pored magistralnih, a možda i pored lokalnih puteva, kazao je Nikolić.

On je dodao da su se do sad uvek preplitala pitanja oko toga šta je u čijoj nadležnosti.

-Lokalne samouprave oko puteva nisu htele mnogo da se mešaju kako ne bi ilazile u poslove javnih preduzeća koje su za to zadužena. Razmišljajući o problemima koji se pojavljuju zbog nesaradnje javnih preduzeća čiji je osnivač Republika i javnih preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava mi smo na neki način zatražili pomoć od RARIS-a i došlo je do rezultata na zadovoljstvo svih. Mislim da će ovo uraditi i opština Golubac, opština Kladovo, opština Negotin i druge opštine, istakao je Nikolić.

Aca Tričković iz Puteva Srbije je ovom prilikom rekao da je ova inicijativa koja je pokrenuta za njih sasvim prihvatljiva, jer se radi o prostoru uz sam kolovoz.

-Obaveza koju mi ovim dodatno preuzimamo je da posle više godina uredimo ta odmorišta, da ih obnovima onim što nedostaje . Samim tim stvorićemo bolju sliku i o našem putu i o našoj državi. Do sada nam je bio problem odnošenje komunalnog otpada, jer to nije u našoj delatnosti, pa je ova inicijativa odmah naišla na odobravanje. I ja se nadam da će to biti primer i mnogim drugim opštinama. Nadam se da ćemo do polovine juna imati sve uređeno kako smo i predvideli, istakao je Tričković.

Otpad sa parkinga i odmorišta odvoziće javno komunalno preduzeće ,,Donji Milanovac“.

-Ono što je RARIS uradio je i u interesu Puteva Srbije i u interesu JKP. Potpuni efekat postići će se tek nakon obnove svih stajališta. Većina odmorišta se nalazi na Đerdapskoj magistrali. Njihovim uređenjem biće omogućeno svim turistima, odnosno najvećim deom biciklistima koji prolaze, da uživaju u lepotama prirode. Ovo je odličan marketing pejzaža kojim raspolaže opština Majdanpek, odnosno Donji Milanovac. Drago mi je da je inicijativa potekla od RARIS-a, kuće koja je dala jako dobre rezultate u proteklom periodu, što se tiče opštine Majdanpek. Ovim ćemo unaprediti sve ono što do sada nismo u proteklim godinama, dodao je direktor ovog preduzeća Saša Librić.

JP Putevi Srbije će o svom trošku pored održavanja putne infrastrukture obratiti veću pažnju ubuduće i na parkinge i na odmorišta. Na pet uređenih parkinga na državnom putu postaviće odgovarajuće korpe za komunalni otpad, klupe, češljevi za parkiranje bicikli. Popravka i obnova Javno poreduzeće Putevi Srbije koštaće oko sto hiljada dinara ukupno. I u narednom periodu oni će brinuti o izgledu, redovnom održavanju, popravci i zameni posuda za komunalni otpad. Rezulatat svega će biti da više neće biti prebacivanja odgovornosti nego će svako raditi svoj posao, a realizaciji će se pristupiti odmah nakon potpisivanja Sporazuma.

BIĆE UREĐENI I IZVORI PORED PUTEVA

-Mi imamo i mnogo izvora pitke vode pored naših puteva koja su urađeni pre mnogo godina i koja su u strahovito lošem stanju, pa ćemo i time morati da se pozabavimo. Nadam se da ćemo u narednom vremenskom periodu rešiti sve ove probleme, istakao je Nikolić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>