Najnovije vesti
Home / Ritam grada / POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI KULTURNIH USTANOVA ZAJEČARA I BITOLJA
POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI KULTURNIH USTANOVA ZAJEČARA I BITOLJA

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI KULTURNIH USTANOVA ZAJEČARA I BITOLJA

Narodni muzej Zaječar i Zavod za zaštitu spomenika kulture i Muzej iz Bitolja potpisali su juče u Zaječaru Memorandum o saradnji.

Do prvih koraka u realizovanju zajedničke saradnja već je došlo kada je u Bitolju otvorena izložba poznatog zaječarskog grnčara Velimira Đorđevića. Jučerašnjim potpisivanjem Memoranduma ova saradnja je i ozvaničena.

«Izložba iz Zaječara je u Bitolju naišla na lep prijem i mislim da je ovo početak njenog putovanja po Makedoniji. Saradnju smo već počeli ali želimo da to i dokumentujemo. U zajedničkim razgovorima spoznali smo da imamo mnoge potencijale i zajedničke potencijale u svim oblastima kojima se naše institucije bave. Ta saradnja će biti na nivou razmene programa, razmene stručnjaka i uopšte na zajedničkom radu na muzejskoj delatnosti i promociji muzejskog rada. Naše institucije su slične, sa istim problemima, stremljenjima. Dosta toga u kulturi može da se uradi razmenom i kolegijalnošću, nije uvek novac presudan, bitna je i dobra volja», rekao je vd direktora Narodnog muzeja Zaječar dr Dejan Krstić.

Bitolj je inače jedna multikulturna i potpuno otvorena sredina. Osim ljudskih i kolegijalnih potencijala tu je i slična jugoslovenska istorija, ali u današnje vreme i slični tranzicijski problemi. U etnologiji su slični običaji i u tom smislu može da se sarađuje, ali i u arheologiji jer u Bitolju postoji značajan arheološki lokalitet Herakleja, dok Zaječar ima Romulijanu.

Direktor Krstić je ovom prilikom istakao da su mogućnosti za saradnju neograničene pa će se saradnja uspostaviti u svim oblastima kojima se bave ove dve kulturne institucije. I položaji ova dva grada su slični zbog blizine granica, jer se Bitolj nalazi na 12 kilometra od grčke granice, a i Zaječar je u pograničnom regionu pa su mogućnosti otvorene i oko pograničnih projekata, što bi predstavljalo još jedan potencijal za saradnju.

Zoran Altiparmarkov, direktor bitoljske kulturne ustanove je takođe izrazio zadovoljstvo zbog ove saradnje. Institucija iz Bitolja inače pokriva svojim radom pet opština.

«Povezuje nas mnogo toga, najpre arheologija, jer su nam lokaliteti iz sličnog perioda. Znači prva saradnja će biti u delu arheologije, etnologije i muzejska saradnja. U narednoj godini planiramo da konkurišemo kod našeg ministarstva jednim zajedničkim projektom na polju etnologije, a možda i ne delu arheologije. Probaćemo da konkurišemo i na međunarodnom nivou. Mi smo kao Zavod i Muzej nacionalna institucija u Makedoniji i već apliciramo na međunarodnim konkursima pogranične saradnje, već realizujemo tri projekta sa Grčkom i jedan sa Albanijom, preko IPA fondova. Nadamo se da ćemo to uspeti i sa vašim muzejom», rekao je direktor Altiparmarkov.

Već u februaru ili martu mesecu Zaječarci će moći da pogledaju jednu izložbu iz Bitolja, Tradicionalni kovčeg autora Meri Stojanov. Programi će intenzivno biti razmenjivani radi unapređivanja saradnje.

«Narodni muzej će i dalje praviti ovakve memorandume sa raznim institucijama koje mogu svojim potencijalima da pomognu naš rad, a i mi njihov. Već početkom decembra potpisaćemo memorandum sa jednom našom lokalnom institucijom», najavio je direktor Krstić.

D.Živković

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>