Najnovije vesti
Home / Vesti / POTPISAN MEMORANDUM O OTVARANJU KOMPANIJE „APTIV“ U ZAJEČARU – POSAO U IRSKOM GIGANTU ZA 2.000 RADNIKA
POTPISAN MEMORANDUM O OTVARANJU KOMPANIJE „APTIV“ U ZAJEČARU – POSAO U IRSKOM GIGANTU ZA 2.000 RADNIKA

POTPISAN MEMORANDUM O OTVARANJU KOMPANIJE „APTIV“ U ZAJEČARU – POSAO U IRSKOM GIGANTU ZA 2.000 RADNIKA

Vlada Srbije i irska kompanija Aptiv potpisali su memorandum o razumevanju za otvaranje fabrike te firme u Zaječaru, u kojoj će posao dobiti oko 2.000 radnika. Obuka prvih 250 do 300 radnika počeće već tokom zime, a prvi građevinski radovi početkom marta.

Pregovori oko otvaranja Aptiva u Zaječaru trajali su gotovo godinu dana. Na kraju se sve okončalo potpisivanjem memoranduma o razumevanju, dok se očekuje da se, već početkom naredne godine, počne sa radovima na otvaranju fabrike, koja predstavlja „grinfild investiciju“, jer se gradi od temelja do vrha.

Tako će, nakon Leskovca i Novog Sada, gde već imaju fabrike, britanski Aptiv, koji se bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, otvoriti još jednu firmu u Srbiji, a u izgradnju tog pogona, po dosadašnjim informacijama, investiraće nešto više od 20 miliona evra.

Irska kompanija bi, kako se nezvanično saznaje, u Zaječaru trebalo da otvori pogon od 40.000 kvadrata. Odlučili su da firmu od temelja podignu u industrijskoj zoni na „Zvezdanskom putu“, a prvi građevinski radovi počeće početkom marta, dok će obuka prvih 250 do 300 radnika početi tokom zime i biće obavljena, kako nezvanično saznaje Magnum radio u prostorijama Biznis inkubator centra u Zaječaru. Infrastrukturni radovi na opremanju terena za izgranju fabrike, uređenje saobraćajnica, izgradnja kanalizacionih kolektora, spuštanje kablova, počeće za tridesetak dana.

Budući da grad na Timoku, u kome je na Nacionalnoj službi za zapošljavanje registrovano oko šest hiljada nezaposlenih, nema dovoljno kvalifikovanih radnika, razmatra se mogućnost da se u toj fabrici zaposle odgovarajući kadrovi iz svih gradova i opština u Timočkoj krajini, zbog čega će biti neophodno dokvalifikovati radnu snagu za potrebe Aptiva.

Aptiv je, inače, u Leskovcu otvorio pogon, vredan skoro 30 miliona evra, u kome trenutno radi oko 300, ali se očekuje da do 2020. godine ovde radni angažman dobije oko dve hiljade radnika. Britanska firma sa sedištem u irskom Dablinu posluje u 45 zemalja sveta i zapošljava 147.000 radnika.

Izvor: Novosti/Radio Magnum

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>