Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Postizborne koalicije u Zaječaru -Matematika ili politički kompromis? Ničić za sutra zakazao narodni skup!
Postizborne koalicije u Zaječaru -Matematika ili politički kompromis? Ničić za sutra zakazao narodni skup!

Postizborne koalicije u Zaječaru -Matematika ili politički kompromis? Ničić za sutra zakazao narodni skup!

Proći će još izvesno vreme dok na aktuelnu postizbornu priču o formiranju novih koalicija i mogućih kombinacija u Zaječaru bude stavljena tačka, jer razgovori o mogućoj saradnji prema rečima pojedinih lidera lista koje su prešle cenzus nisu ni počeli.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Zaječaru Nenad Ristović je podsetio da su  SNS i Pokret za Krajinu osvojili su po 18 mandata,  da imaju većinu i da je na njima se dogovore.  “Ukoliko nisu sposobni za to, spremni smo da preuzmemo odgovornost“, rekao je Ristović.

Boško Ničić lider Pokreta za Krajinu je gostujući na Magnum radiju najavio narodni skup građana gde će svako imati mogućnost da izrazi svoje mišljenje oko daljih političkih koraka Pokreta za Krajinu. Inače, lista GG „Boško Ničić -Pokret za Krajinu“ osvojila je najviše glasova na lokalnim izborima.

“Napravićemo jedan veliki narodni skup u subotu, u sali zaječarskog pozorišta gde će se okupiti  građani, oni koji su glasali za nas, ali i predstavnici naših organa. Tada će svako imati 5 minuta da kaže šta misli i za koju političku kombinaciju se odlučuje, i zbog čega. Slušaćemo građane i naše članove i odlučiti“, istakao je Ničić.

Narodni skup se održava sutra, 29. aprila sa početkom u 18 sati u Pozorištu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije četiri liste kandidata koje su prešle cenzus na lokalnim izborima u Zaječaru imaju ovakav odnos snaga u Skupštini grada:

1. Koalicija “Aleksandar Vučić-Brže, jače, bolje” –18 odbornika
2. GG “Boško Ničić -Pokret za Krajinu” –18 odbornika
3. Koalicija “Ivica Dačić -SPS -JS” –5 odbornika
4. Koalicija “Dr Nenad Ristović-Pobeda za naš grad” -9 odbornika

Koje su kombinacije moguće? Ko će činiti skupštinsku većinu?

Koalicija “Aleksandar Vučić-Brže, jače, bolje” –18 odbornika + GG “Boško Ničić -Pokret za Krajinu” –18 odbornika = 36 odbornika

GG “Boško Ničić -Pokret za Krajinu” –18 odbornika+ Koalicija “Dr Nenad Ristović -Pobeda za naš grad” -9 odbornika = 27 odbornika

Koalicija “Aleksandar Vučić-Brže, jače, bolje” –18 odbornika+ Koalicija “Dr Nenad Ristović-Pobeda za naš grad” -9 odbornika= 27 odbornika

Ni jedna od tri prvoplasirane liste nije u mogućnosti da samostalno formira skupštinsku većinu sa Koalicijom  “Ivica Dačić -SPS -JS” koja je osvojila  9, 45%  što je  5 odbornika.

Kako će se praviti kompromisi, da li će preovladati politički i stranački interesi, ili će interesi građana i grada ipak biti na prvom mestu, ostaje da se vidi.

Zaječar čeka novu vlast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>