Najnovije vesti
Home / Ritam grada / POSTAVLJENO DEČIJE IGRALIŠTE ISPRED DOMA ZDRAVLJA I OTVORENA HUMANITARNA IZLOŽBA
POSTAVLJENO DEČIJE IGRALIŠTE ISPRED DOMA ZDRAVLJA I OTVORENA HUMANITARNA IZLOŽBA

POSTAVLJENO DEČIJE IGRALIŠTE ISPRED DOMA ZDRAVLJA I OTVORENA HUMANITARNA IZLOŽBA

Projekat „U tuđoj koži“ neformalne grupe „Art 019″ ušao je u završnicu. U okviru tog projekta u Domu zdravalja u Zaječaru, juče je otvorena humanitarna prodajna izložba fotografija Ljiljane Jovanović, a kompletan prihod namenjen je kupovini aparata za inhalaciju potrebnih Dečijem dispanzeru. Istovremeno, ispred Doma zdravlja, otvoreno je igralište za najmlađe mališane.  

Da humanost nikada ne gubi na svojoj vrednosti, još jednom su pokazali volonteri „Dečijeg centra“ u Zaječaru. Oni su u okviru projekta „U tuđoj koži“ postavili dečije igralište ispred zaječarskog Doma zdravlja i time svoj deci, koja dolaze u Dečiji dispanzer, omogućili, da se malo igraju i zabave.

Projekat „U tuđoj koži“ neformalne grupe „Art 019″ realizovan je sa ciljem da se mladima kroz vršnjačku edukaciju ukaže na važnost empatije u današnjem društvu. Aktivnosti koje su realizovane kroz projekat, produkt su promišljanja i ideja tima i njihovog lidera Mateje Vrške. Ovo je inače četvrti projekat podržan na konkursu „Mladi su zakon“ u kome su volonteri „Dečijeg centra“ Zaječar iskazali svoju kreativnost, želeći da doprinesu boljitku lokalne zajednice. Selena Ristić Vitomirović iz Dečijeg centra je povodom projekta „U tuđoj koži“ istakla da su mladi osmislili ovaj projekat kako bi na neki način pomogli Zdravstvenom centru i Domu zdravlja.

„U dogovoru sa doktorkom Brankicom Vasić, sa kojom imamo dugogodišnju saradnju, osmislili smo da napravimo jedno igralište. Mi ćemo ga još dorađivati. Drugi deo završnice projekta je humanitarna prodajna izložba fotografija naše autorke i članice Dečijeg centra Ljiljane Jovanović. One će se prodavati u holu Doma zdravlja do kraja nedelje a kasnije i kroz katalošku prodaju. Sav prihod je namenjen kupovini aparata za inhalaciju Dečijem dispanzeru. To je neki mali doprinos koji mi kao građani ovog grada možemo da učinimo. Verujem da će iz toga da se izrode  još neke akcije tako da ćemo nastaviti da pomažemo koliko god možemo. Jako je važno to što su kroz ovaj projekat to uradili volonteri Dečijeg centra uz pomoć nekih firmi. To je ideja mladih ljudi, srednjoškolaca, koji su rešili da pokažu koliko je empatija u današnje vreme važna, pogotovo našem gradu. Bez upućivanja jednih na druge ne možemo da doprinesemo boljitku našeg grada“, istakla je Selena.

Doktorka Brankica Vasić nije krila zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekata. Kako kaže, važno je da jedan Dom zdravlja ima dečije igralište jer kod lekara ne dolaze samo bolesna, već i zdrava deca.

„Preventiva je fizička aktivnost, a ono što se nudi ovom igralištu je jedan deo zdravlja. Druga dobra stvar je humanitarna prodajna izložba čija je svrha doniranje aparata za inhalaciju, a moram da napomenem, da su potrebe velike zato što je i fizički odvojen deo predškolskog i školskog dispanzera. Smatramo da je veliki uspeh i velika stvar za našu lokalnu zajednicu, jer u bolničkom dispanzeru ne dolaze samo bolesna deca, već i zdrava, pa ona dok čekaju mogu da se bave fizičkom aktivnošću“, rekla je Dr Vasić.

Lider projekta Mateja Vrška je ponosan zbog realizacije ovog projekta, u okviru koga su i organizovane razne radionice.

„Osim ovog igrališta i prodajne izložbe u okviru ovog projekta smo radili i radionice o empatiji i emocionalnoj inteligenciji, gde su učesnici koji su ih pohađali, sada obučeni da budu edukatori koji će dalje moći da pričaju o toj temi i podučavaju druge. Jako sam zadovoljan realizacijom ovog projekta jer smo sve odradili baš onako kako smo i zamislili. Zato sam i veoma ponosan na ovaj projekat“, rekao je Mateja.

Ljiljana Jovanović, autorka izložbe je takođe izrazila zadovoljstvo što prodajnom izložbom svojih fotografija može da doprinese realizaciji ovog projekta. Svaka fotografija, predstavlja neko njeno putovanje.

„Fotografije su nastale na mojim putovanjima. Gde god sam imala priliku da odem, tu su i nastajale fotografije. Vrlo brzo sam pripemila ovu izložbu i nadam se da će dobri ljudi učetstvovati kako bi svi mogli da pomognemo Dečijem dispanzeru“, rekla je Ljiljana.

Na  jučerašnjem otvaranju izložbe i Dečijeg igrališta zahvalnice su dodeljene doktorki Brankici Vasić, autorki izložbe Ljiljani Jovanović i Goranu Jovanoviću koji je volonterima Dečijeg centra dao konstrukciju za igralište. Na tabli pored igrališta naćiće se imena nekoliko firmi koje su pomogle u realizaciji ovog projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>