Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Posle dve godine zubarima, advokatima, stomatolozima stižu rešenja za porez
Posle dve godine zubarima, advokatima, stomatolozima stižu rešenja za porez
Foto: Ilustracija

Posle dve godine zubarima, advokatima, stomatolozima stižu rešenja za porez

Vlada Republike Srbije u petak je konačno usvojila izmene i dopune Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti. Posle ovoga poreznici će konačno imati na osnovu čega da propišu obaveze i petoj grupi paušalaca, a u koju spadaju lekari, veterinari, stomatolozi, pa i IT-jevci, pišu Večernje novosti.

U međuvremenu ovi preduzetnici su svoje dugove namirivali na osnovu starog rešenja. Sada će dobiti konačni obračun, razliku između plaćenog i stvarnog zaduženja.

Mešutim, novoosnovani preduzetnici koji nisu imali staro rešenje, nisu imali na konto čega da plaćaju. Nove izmene prepoznaju šest grupa preduzetnika, od čega je svakoj određeno koliki deo prosečne mesečne zarade u Srbiji im je početna osnova za utvrđivanje obaveze.

Osim delatnosti na iznos poreza utiče i lokacija radnje, veličina objekta, kako se procenjuju tržišni uslovi u delatnosti u kojoj posluju, prihodi konkurenata u istoj delatnosti, pa i starost preduzetnika.

U petu grupu za paušalno oporezivanje spadaju lekari, stomatolozi, apotekari, veterinari, profesori, prevodioci, tumači, inženjeri, arhitekte, fizioterapeuti, zubni tehničari, advokati i druge slične profesionalne delatnosti.

Izvor: Večernje novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>