Najnovije vesti
Home / Društvo / PONEDELJAK JE NERADAN DAN: U nedelju slavimo Dan primirja u Prvom svetskom ratu!
PONEDELJAK JE NERADAN DAN: U nedelju slavimo Dan primirja u Prvom svetskom ratu!

PONEDELJAK JE NERADAN DAN: U nedelju slavimo Dan primirja u Prvom svetskom ratu!

Srbija u nedelju, 11. novembra, svečano obeležava i kao državni praznik praznuje Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, 11. novembar je neradan dan, a kao državni praznik praznuje se od 2012. godine.

Prema navedenom zakonu, pomeranje državnih praznika koji su neradni dani vrši se samo kada određeni praznik padne u nedelju, pa će tako zaposleni u državnim ustanovama u ponedeljak uživati i u slobodnom ponedeljku a kad se spoji sa vikendom to mu dođe kao mini-odmor.

Odredbe tog dokumenta koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, bile su prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmena zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, postupanje tokom primirja.

Iako su primirjem prekinuta borbena dejstva, bilo je potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji dok nije zaključen i mirovni sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat – Versajski ugovor. Dan primirja se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>