Najnovije vesti
Home / Društvo / Polaganjem venaca i odavanjem pošte poginulima OBELEŽENA GODIŠNJICA FORMIRANJA 9. SRPSKE UDARNE BRIGADE
Polaganjem venaca i odavanjem pošte poginulima OBELEŽENA GODIŠNJICA FORMIRANJA 9. SRPSKE UDARNE BRIGADE

Polaganjem venaca i odavanjem pošte poginulima OBELEŽENA GODIŠNJICA FORMIRANJA 9. SRPSKE UDARNE BRIGADE

Polaganjem venaca i odavanjem pošte poginulima, u kasarni Nikola Pašić u Zaječaru juče je obeležena 76. godišnjica formiranja 9. srpske udarne brigade.

Na spomen bistu narodnom heroju Vasiliju Đuroviću Žarkom, prvom komandantu ove brigade, vence su položili pripadnici vojske, članovi zaječarskog SUBNOR-a, predstavnici rezervnih vojnih starešina i ratnih vojnih invalida, kao i članovi udruženja vojnih penzionera i potomaka ratnika.

O 9. srpskoj udarnoj brigadi, njenom ratnom putu i doprinosu narodnooslobodilačkoj borbi govorio je Dragoljub Nikolić, predsednik SUBNOR-a Zaječar.

„U sadašnje vreme neki zaboravljaju i pokušavaju da menjaju istoriju, a posebno da menjaju značaj narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu i doprinos Srbije i Jugoslavije kao i naše Devete srpske udarne brigade“rekao je Nikolić i dodao:

„11. marta 1944. godine u selu Rečica na teritoriji opštine Bojnik podno Radan planine formirana je 9. srpska udarna brigada, koju je činilo 379 boraca iz Timočke krajine, Sokobanje, Svrljiga i Niša. Brigada je imala četiri bataljona. Prvi komandant brigade bio je Vasilije Đurović Žarki, komesar Dušan Gligorijević Saša, zamenik komandanta Jovan Kecman Čeda, načelnik Štaba Vukašin Milić, intendant brigade Marjan Slavković, dok je referent za kulturu bio Mirko Petrović. Prvim bataljonom komandovao je Mihajlo Rakočević, drugim Radomir Jovanović, trećim Đorđe Vujić, a četvrtim Branko Milošević. Brigada je bila relativno dobro naoružana. Prve borbe brigade je imala već 18. marta. Ova brigade je bila ocenjena kao jedna od najboljih u Srbiji“, rekao je Nikolić obraćajući se prisutnima.

On je podsetio i na hrabre borce 9. brigade i na borbe vođene sa okupatorom tokom Drugog svetskog rata.

„Preko hiljadu kilometara je borbeni put ove brigade kroz koju je prošlo 5110 boraca, od kojih su 883 poginula, 70 njih je umrlo i 13 nestalo. Brigada je dala i tri narodna heroja, Vasilija Đurovića Žarkog, Branka Miloševića Metalca i Petronija Jovanovića Pere Komirićanca i 84 nosioca partizanske spomenice.

9. srpska brigada je pored učešća u Drugom svetskom ratu učestvovala i u okršajima tokom raspada Jugoslavije 1991. i 1992. godine i NATO agresije 1999. godine, gde je deo brigade dejstvovao na Kosovu i Metohiji, a deo bio u pripravnosti na teritoriji Timočke krajine, dodao je Nikolić.

Tradiciju Devete srpske udarne brigade nastavila je Deveta motorizovana brigada, a danas tu tradiciju nastavlja Komanda za razvoj Timočke brigade.

U čast boraca u zaječarskoj kasarni se nalazi Spomen kuću svih ratova Timočke krajine. Prošle godine po prvi put su se tu okupili živi pripadnici devete brigade, a sada je u pripremi i knjiga o putu ove brigade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>