Najnovije vesti
Home / Bor / Pokrenuta inicijativa za uspostavljanje Tehnološkog parka u Boru
Pokrenuta inicijativa za uspostavljanje Tehnološkog parka u Boru

Pokrenuta inicijativa za uspostavljanje Tehnološkog parka u Boru

Opština Bor i RARIS su pokrenuli inicijativu za uspostavljanje Tehnološkog parka, svesni činjenice da istočna Srbija ima potrebu za razvojem specifičnih usluga podrške privredi (a pre svega MSP) kao i naučno-istraživačkim institucijama u regionu. Tim povodom je inicijalni sastanak održan juče.

Na skupu je postignuta saglasnost da se otpočne sa procesom uspostavljanja Tehnološkog parka i formira regionalna radna grupa koja će okupiti sve zainteresovane strane. U sastav radne grupe su pozvane sve visokoškolske i naučno obrazovne institucije kao i sve lokalne samouprave iz Borskog i Zaječarskog okruga, Ministarstvo privrede, Ministar bez portfelja zadužen za inovacije, Kancelariju za javna ulaganja, RAS, PKS i RTB.

Namera Opštine Bor i RARIS-a je da uspostavi Tehnološki park kao centralno mesto za transfer znanja i novih tehnologija u istočnoj Srbiji.

„Opština Bor i istočna Srbija ispunjavaju osnovne preduslove za osnivanje Tehnološkog parka: ima dovoljno stručnog potencijala, odnosno imamo okruženje u kojem postoji kritična masa znanja novih tehnologija, postoje resursi za razvoj poslovnih aktivnosti baziranih na novim tehnologijama. U daljem procesu će se najpre sprovesti istraživanje o potrebama privrede i naučno-istraživačkih organizacija. Ovo istraživanje treba da obuhvati ne samo Bor i istočnu Srbiju, već celu Srbiju, ako i najbliže susedne zemlje. Na bazi toga će se definisati usluge, model osnivanja, način organizacije i finansiranja i potom obezbediti adekvatan prostor i neophodna infrastruktura“, navodi se u saopštenju RARIS-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>