Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Pokrenut stečajni postupak Sportsko poslovnog centra „Timok“ Zaječar
Pokrenut stečajni postupak Sportsko poslovnog centra „Timok“ Zaječar

Pokrenut stečajni postupak Sportsko poslovnog centra „Timok“ Zaječar

NEZAKONITO OSNOVAN SPORTSKO POSLOVNI CENTAR TIMOK IDE U STEČAJ

Na  sednici Gradskog veća održanoj u utorak u Zaječaru, pokrenut je stečajni postupak Sportsko poslovnog centra „Timok“ DOO Zaječar.

Nadzorni odbor SPC „Timok“ DOO Zaječar dostavio je Odluku Gradskom veću, u kojoj je naveo da ukupna dugovanja te firme, zaključno sa 31. 10. 2017. godine iznose 20.979.589 dinara, dok su ukupna potraživanja prema dužnicima 5.736.653 dinara. Takođe, potraživanja prema dužnicima iznose 4.224.000 dinara i nemoguće ih je naplatiti jer su u pitanju potroživanja na ime pozajmice Fudbalskom klubu „Timok“ čiji je račun već više od godinu dana u milionskoj blokadi. Kako ova firma nije u mogućnosti da izmiri sve svoje dospele obaveze prema poveriocima u predviđenom zakonskom roku, a imovina više nije dovoljna da pokrije dugovanja, pokrenut je stečajni postupak.

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara je istakao  da je problematika Sportsko poslovnog centra „Timok“ jedinstvena u Srbiji.

„Ova firma je evidentno protivzakonito registrovana i formirana i ovo je jedinstven slučaj u Srbiji, da je ovolika javna imovina, državna, društvena, kako god je nazvali, preneta društvu koje je osnovano sa 500 dinara osnivačkog kapitala i da prema dokumentaciji do koje smo došli, a jedna dokumentacija je odnešena organima grada Zaječara, a drugačija dokumentacija je predata prilikom registracije u Agenciji za privredne registre, postoje i brojne druge nepravilnosti. Ovo preduzeće je tako radilo godinama i na kraju došlo u situaciju da odlazi u stečaj. Ne mora da ide u likvidaciju, jer bi to po grad Zaječar bilo mnogo pogubnije i nadam se da se ovakve nezakonitosti više neće dešavati i da nećemo biti vlast koja će donositi ovakve sulude odluke koje su mogle da imaju ozbiljne posledice“, precizirao je Ničić.

Marina Milić, zamenik gradonačelnika je istakla da grad nema ovlašćenja da osniva takvo društvo kakvo je Sportski poslovni centar „Timok“ DOO i da je jedini način za rešavanje svih nepravilnosti u vezi te firme, stečajni postupak.

„Ovo preduzeće je osnovano od strane grada a takvom privrednom društvu ne može da bude osnivač Skupština grada jer ona nema ovlašćenja da osniva privredna društva već samo javna preduzeća ili ustanove. Ono što smo utvrdili kada smo gledali dokumentaciju ove firme, pošto smo mi osnivač, je da je istog dana doneta odluka na Skupštini, da ta odluka nije bila u skladu sa Zakonom, tačnije da nije određena skupština tog preduzeća, da bi odmah nakon toga Agenciji za privredne registre bila dostavljena potpuno identična odluka sa istim datumom, istim potpisnicima koja sadrži skupštinu ovog preduzeća, gde se ovlašćuje gradonačelnik da on može da donosi odluke ovog preduzeća, što je potpuno nezakonito a osim toga radi se o falsifikatu dokumenata koja su dostavljena Agenciji za privredne registre. Ovaj postupak je odrađen nezakonito i prosto je potreba da se ovakva firma ugasi. Ovde je reč o nepravilnostima prilikom osnivanja, pa iz tog razloga na ovaj način rešavamo tu nepravilnost“, navodi Marina Milić i dodaje:

Ovakva, potpuno ista situacija je i u Agenciji za strateški razvoj, samo što će situacija kod te agencije na neki drugi način biti rešena, pa neće morati da ide u stečaj“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>