Najnovije vesti
Home / Društvo / POD LUPOM: Protesti u Zaječaru i podela opozicije
POD LUPOM: Protesti u Zaječaru i podela opozicije

POD LUPOM: Protesti u Zaječaru i podela opozicije

Dok se osmi po redu protest u Zaječaru „1 od 5 miliona“ najavljuje za  petak 8. mart, pojedina udruženja i pokreti u gradu na Timoku najavljuju da više neće učestvovati u organizaciji ovih protesta jer smatraju da se skup politizuje od strane Saveza za Srbiju.

Da više ne učestvuje u organizaciji protesta u Zaječaru saopštilo je u utorak Udruženje građana Montoja i Pravednici.

„Naše udruženje je inicijator organizacije protesta u Zaječaru koje smo zamislili kao podršku protestima u Beogradu i način da se kritikuje katastrofalna lokalna i državna SNS politika, ali danas mi napuštamo organizaciju protesta. Razlog ovakve naše odluke je to što više nismo u mogućnosti da kontrolišemo politizovanje ovog skupa od strane Saveza za Srbiju Zaječar, sa kojim imamo problema od prvog dana organizacije protesta u smislu da su želeli da proteste politizuju i iskoriste za samopromociju. Koristeći nečasne metode pojedinci iz ovog saveza preuzeli su mehanizme organizovanja protesta od nas građanskih udruženja i pokreta, tako da mi više nećemo učestvovati u njima ako se stvari ne normalizuju i vrate u početnu poziciju“, navodi se u saopštenju Udruženja Montoja i pravednici.

Zbog nezadovoljstva organizacijom protesta saopštenje je juče izdao i Gradski odbor Dosta je bilo.

„Dosta je bilo Zaječar bio je od prvog protesta aktivni učesnik u šetnjama, smatrajući i tada kao i sada da su protesti narodni i da takvi treba i da ostanu. Smatramo od samog početka da glavni zahtev protesta treba da bude zahtev za fer i poštene izbore a da protesti ne smeju da budu promocija jednog političkog programa jedne političke opcije, niti da služe za pranje biografija političara bivše vlasti koji su za deceniju na vlasti pokazali šta i kako umeju. Obzirom da je na delu pokušaj prisvajanja protesta od strane jedne političke opcije koja građanima potura nekakav politički program na potpisivanje , DJB Zaječar apeluje na organizatore protesta u Zaječaru da ne dozvole da se političari nameću kao vođe i govornici, već da protest ostane narodni a govornici budu građani koji nisu politički profilisani“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, u subotu je u Zaječaru organizovano i potpisivanje „Sporazuma sa narodom“, koji predstavlja predlog skupa mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad Vučićevim režimom. Kako je tada navela Dragana Rašić, portparol zaječarske organizacije „Savez za Srbiju – Zaječar“, cilj pomenutog sporazuma je da se upravo opozicija obaveže da sve zahteve učesnika protesta u Srbiji i ispuni.

„Sporazum sa narodom“ su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu. Dogovoreno je i da ovaj dokument ostane otvoren za pristupanje drugih potpisnika, te da će se nastaviti zajednički protesti širom Srbije do ispunjenja zahteva.

OPOZICIJA PODELJENA I U GRADSKOM PARLAMENTU

Za razliku od članova odborničke grupe „Pobeda za naš grad – Dr Nenad Ristović“, koji učestvuju u protestima, ali koji prisustvuju skupštinskim zasedanjima, učestvuju u radu gradskog parlamenta, i koji su i u utorak učestvovali u radu Skupštine, članovi novoosnovanog „Saveza za Srbiju“ Dragana Rašić i Miloš Stojadinović, na početku sednice demonstrativno su napustili Skupštinu grada. Tom prilikom, javljajući se po poslovniku, pred početak zasedanja, odbornik Miloš Stojadinović kritikovao je rad lokalnog parlamenta, ali je on, ne sačekavši da se Skupština izjasni o povredi poslovnika, sa odbornicom Draganom Rašić napustio skupštinsko zasedanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>