Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Počinje treća faza legalizacije objekata -Donošenje rešenja građevinskih inspektora
Počinje treća faza legalizacije objekata -Donošenje rešenja građevinskih inspektora

Počinje treća faza legalizacije objekata -Donošenje rešenja građevinskih inspektora

Prva i druga faza u procesu ozakonjenja objekata koje su podrazumevale popis nelegalno izgrađenih objekata kao i pravljenje jedne jedinstvene baze podataka na nivou Srbije su uspešno zavšene. U procesu je realizacija treće faze – donošenje rešenja građevinskih inspektora i donošenje rešenja o ozakonjenju. Od taksi naplaćenih za legalizaciju objekata 70 odsto pripašće lokalnim samoupravama za razvoj infrastukture. 

„Svaki građanin, kako bi mogao da uđe u proces ozakonjenja i legalizacije svog objekta, mora prvo da dobije rešenje građevinskog inspektora. Kako bi sve to bilo završeno na pravi način i u određenim rokovima koje je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zacrtalo, do kraja meseca moraju sva rešenja građevinskih inspektora biti dostavljena građanima a u naredne tri godine je predviđeno da se pređe u proces donošenja rešenja o ozakonjenju“, istakao je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga i dodao:

„Ministarstvo  je naložilo da svaki inspektor dnevno mora doneti 40 inspekcijskih rešenja a mesečno 30 rešenja o ozakonjenju. U tom pogledu ministarstvo će u potpunosti stajati na raspolaganju svim građanima, gradovima i lokalnim samoupravama kako bi na najbrži i najefikasniji način svi mogli da reše neke zaostale imovinsko-pravne odnose koji su kočali tu fazu i taj proces u ranijem periodu. Ono što je bilo karakteristično  za prethodni period, kada su rešenja u pitanju, je da su građani dovedeni, sticajem okolnosti u malu zabludu jer nisu poznavali proceduru kako se sve to odvija, tako da su dobijali rešenja o rušenje, uklanjanju objekata, pa su bili zbunjeni  sta to znači, ne shvatajući da je to prvi korak u procesu ozakonjenja njihovih objekata, koji će na kraju biti okončan donošenjem pravnosnažnih postupaka ozakonjenja“.

U Zaječarskom okrugu je proces legalizacije polovično odrađen. Boljevac i Sokobanja su uradile kompletan posao, dok Zaječar i Knježevac taj posao još uvek nisu završile.

„Kada je u pitanju Zaječarski upravni okrug mogu napomenuti da je od prvobitnih, negde oko 60.000 nelegalnih objekata koje je evidentirano, do sada odrađen polovičan posao. Sokobanja i Boljevac su svoj posao donošenja rešenja okončali i sada su u fazi donošenja rešenja o ozakonjenju, dok taj posao u Knjaževcu i Zaječaru ide nešto sporije, tako da će taj proces morati da se ubrza sa boljom i kvalitetnijom organizacijom, kako bi se ispoštovali rokovi. Ministarstvo je formiralo i ekipe koje će u narednom periodu obići sve lokalne samouprave i gradove, gde primete da se taj proces ne odvija na zadovoljavajući način. Mi smo imali jedan sastanak u ministarstvu krajem prošle sedmice, gde je, kada su u pitanju takva rešenja i takva dinamika, jasno stavljeno do znanja da će oni građevinski inspektori, koji se ne budu pridržavali uputstava i normi, podleći sankcijama prema Zakonu o ozakonjenju, a te sankcije su od 50.000 do 150.000 dinara“, napomenuo je Paunović.

Najveći deo taksi koje se prikupe od legalizacije objekata, 70%, ići će u kase lokalnih samouprava za razvoj infrastrukture.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>