Najnovije vesti
Home / Društvo / Počinje tradicionalni PROLEĆNI VAŠAR
Počinje tradicionalni PROLEĆNI VAŠAR

Počinje tradicionalni PROLEĆNI VAŠAR

I ove godine se od 15. do 17. maja u Zaječaru organizuje prolećni vašar. 

Prvi trgovci su na zaječarskom vašarištu već postavili svoje tezge.

Kako je rekao za Magnum radio Slavoljub Milenović, iz Javnog komunalnog preduzeća „Higijena“ Zaječar  izdavanje prodajnog prostora je počelo i trajaće svakog dana  8 do 18 sati.

U Javnom komunalnom preduzeću “Higijena” Zaječar kažu da se zakup prodajnog prostora vrši po ceni od 1.600 do 3.000 dinara za jedan metar, za zanatlije i trgovce, dok je za zakup prostora u zabavnom parku potrebno izdvojiti od 9.000 do 94.000 dinara po mestu.

Kao i prethodnih godina stočna pijaca će biti organizovana 15. maja, u sklopu vašarišta,  iznad robno-zabavnog dela vašara.
Zakup prodajnog prostora za krupnu stoku (krave, konji, telad, junad) je 150 dinara po komadu, dok je za sitnu stoku 80 dinara.

Inače, zaječarski vašar ima veoma dugu tradiciju. Ustanovljen je 1836. godine kada i vašari u Kruševcu i Požegi. Tri godine kasnije, po Uredbi o panađurima, svrstan je među sedam povlašćenih, po tome što se na njima mogla prodavati i strana roba. Trajao je tri dana.

Osim zaječarskih, okupljao je trgovce iz okolnih timočkih varoši, zatim iz Paraćina, Ćuprije, Užica, Kruševca, Jagodine, Sarajeva, Niša, Đakovice. Najviše su prodavani stoka, konji, ječam, vuna, crno i belo sukno, svinjske kože.

Goveda su mahom uzimali kupci iz Požarevca, konje oni „iz Turske“, a sukno trgovci iz Jagodine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>