Najnovije vesti
Home / Društvo / Počinje realizacija velikih planova ZA LEPŠI ZAJEČAR
Počinje realizacija velikih planova ZA LEPŠI ZAJEČAR

Počinje realizacija velikih planova ZA LEPŠI ZAJEČAR

SAMO ZA LETNJE ODRŽAVANJE OVE GODINE IZ BUDŽETA GRADA BIĆE IZDVOJENO 86 MILIONA DINARA - SREĐUJU SE ULICE I NASELJA, JARUGE, KEJ NA POPOVOJ PLAŽI, MENJA RASVETA

Prošle nedelje u Zaječaru je počelo letnje održavanje. Ulice se nakon zime dovode u neko normalnije stanje. Po rečima gradonačelnika Zaječara Boška Ničića ovaj posao nije ranije mogao da počne jer je tek sredinom ovog meseca upaljena asvalta baza. Prošle nedelje je presvučena ulica Generala Gambete kod Popove plaže, a zatim se mehanizacija seli u Ljubljansku ulicu i sve bočne ulice u petoj mesnoj zajednici Kotlujevac. Radovi će se nastaviti po naseljima. U naselju Kraljevica će se raditi zelene i asvaltne površine. U naselju Vlačić postoji jedan neuređen prostor pa će se i tu raditi na njegovom uređenju. Gradonačelnik Boško Ničić moli građane za strpljenje jer je asfaltna baza tek nedavno upaljena.

-Sve ono što kažemo da će se uraditi to će se i uraditi. Nikada do sada iz budžeta grada za letnje održavanje nije izdvojeno kao sada 86 miliona dinara. Na tenderu je ovaj posao dobio Štrabag koji vrlo kvalitetno radi ovaj posao i ja nemam zamerki na kvalitet izvođenja radova. Moje zamerke upućene njima su bile zbog kasnog paljenja asvaltne baze, jer su je ranije palili u martu. Mislim da ćemo ove godine mnogo toga uraditi. Sezona je do kraja oktobra i trudićemo se da što više uradimo za ovih 86 miliona dinara koliko smo opredelili, rekao je gradonačelnik Ničić gostujući na Magnum radiju.

Radiće se i uređenje jaruga, ali kroz program koji finansira Evropska unija.

-To je prekogranični projekat sa Bugarima i čim programi budu odobreni krenuće se sa kompletnim uređenjem jaruga. Uređenje trotoara će se raditi kroz letnje održavanje. Ja se nadam da će nam proći i projekat oko naselja za službe bezbednosti i vojna lica koji treba da se radi kod Vanjinog jaza. Kroz taj projekat mi smo provukli i asvaltiranje jednog dela ulice Vojske Srbije. Inače, radovi će se ove sezone seliti iz jednog u drugo naselje. Timok održavanje takođe radi svoj posao jer četiri godine nije menjana javna rasveta. Nabavljen je materijal, završen je tender, radi jedna korpa i čekaju se još dve mašine koje imaju korpe. U jednom trenutku imaćemo na raspolaganju tri korpe za menjanje sijalica. Što se tiče projekta osvetljenja od Popove plaže do naselja Popova plaža, sa leve strane je to urađeno, realizacija za drugu stranu se očekuje najviše za mesec dana. Sve je obezbeđeno za to, ima i novca u budžetu da se taj posao plati i to je velika stavka, mislim da je čitav posao iznosi negde oko 15 hiljada evra. To nije veliki problem, veći je problem sa onima koji imaju zapuštene plačeve. Sada donosimo uredbe kojima ćemo naterati te sa zapuštenim plačevima na obe strane Popove plaže da ih srede. Tako ne može da izgleda u centru grada i kažnjavaćemo one koji ne održavaju svoje površine. Ako žele da prodaju te parcele na Popovoj plaži grad je spreman da ih kupi po pristojnoj ceni, ali nećemo da nas ucenjuju. Mi već imamo plan šta bi radili u produžetku sa Popovom plažom i to bi bilo prelepo, ali nemamo nameru da te parcele preplaćujemo. Takođe, potez Kotlujevački most, drveni most i Kopaonički most, kao i trougao kod Elektro Gileta, na istom pravcu kod Timočkog keja, je predmet posebnog projekta koji radi firma koja će nam dostaviti kompletan pregled uređenja, sa stazama, cvetnim površinama, sa klupama, oazama za igru dece, fontanama, stazama koje će biti uređene, navodi Ničić.

-Projekat sam video i to neće koštati mnogo a biće prelepo uređeno šetalište koje se samo zamisliti može za odmor i rekreaciju. I taj deo nije dobro osvetljen pa ćemo videti da sa strane koja ide prema samoj reci Timok postavimo rasvetu. Uredićemo sa obe strane Timoka. Tu imamo problem sa onima koji su delom zauzeli prostor oronulim objektima blizu Kotlujevačkog mosta, pa bi neki objekti trebali da se ruše. Sređujemo tu imovinske odnose da bi projekat mogao kompletno da se odradi, ističe Ničić.

Problem je i sa ulicom Vasilije Đurović Žarki. Tu se nalazi stara srušena kuća koja izbija na ulicu i ona treba da se sruši kako bi se konačno rešio ovaj problem. Novac je primljen da se ova ulica, žila kucavita Kotlujevca, asfaltira. Ona bi trebala da bude široka nekih osam metara. Po Ničićevim rečima, kad se budu rešili imovinski odnosi urediće se i ova ulica, gde treba da krene i javni saobraćaj i gde se u produžetku planira most koji će spojiti Kotlujevac i Podliv.
Ničić dodaje i da će grad kompletno biti pokriven i video nadzorom koji će uskoro zvanično početi sa radom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>