Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Počeo zimski seminar za poljoprivredne proizvođače u Zaječaru
Počeo zimski seminar za poljoprivredne proizvođače u Zaječaru

Počeo zimski seminar za poljoprivredne proizvođače u Zaječaru

U prostorijama Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog okruga, otvoren je 9. seminar za poljoprivredne proizvođače u organizaciji Poljoprivredne stručne službe „Agroznanje“ Zaječar. Teme su ove godine usmerene na sve oblasti proizvodnje i na aktuelne mere Ministarstva poljoprivrede. Poljoprivrednim proizvođačima je ovo jedinstvena prilike da razmene iskustva, nauče nešto novo a kasnije to i primene u praksi.

Borislav Nikolić iz Zaječara, bavi se voćarstvom preko 30 godina. U njegovom gazdinstvu ima zasada šljiva, višanja, kruški, jabuka… Kako kaže, po struci je voćar, pa mu je samim tim i olakšana proizvodanja jer je o svemu upoznat, ali postoje drugi problemi, koji muče njega, ali i mnoge drućge voćare a to je da se do poslednjeg momenta ne zna da li će se rod prodati, kome i po kojoj ceni.

„Imam  šljive, kruške, jabuke i zasade višanja. Ove godine je rod bio zaista dobar, i višnja i šljiva seu dali maksimum, pa sam tako po hektaru imamo vagon i po višnje, šljive nešto manje. Međutim, problem je taj što ne znamo do poslednjeg momenta da li ćemo rod prodati, po kojoj ceni i kome. Dešavalo se da se roba preda, a da se cena još ne zna. A cena toliko varira, troškovi su ogromni, a cene od jedne godine do druge padnu, na primer, 100%. Ipak, od veće proizvodnje može da se živi, sa dobrom mehanizacijom, stručnošću, dobar je rod a i zarada. Ovi seminari su od velikog značaja jer se dodatno edukujemo, razmenjujemo iskustva a kasnije to primenjujemo u praksi“, istakao je Nikolić.

Perica Đorđević iz Grljana takođe se bavi proizvodnjom višanja već 4 godine. Za sada ima oko hektar i po mladog zasada, ali kako kaže, planira da proširi proizvodnju i da se više edukuje o voćarskoj proizvodnji, u čemu mu svakako pomažu ovakvi i slični seminari.

„Stigli su prvi rodovi i može se reći da sam zadovoljan. Međutim, kada govorimo o problemima u voćarskoj proizvodnji, problema ima uvek, naročito kod mladih proizvođača. Problem je u nedovoljnom obrazovanju kada je u pitanju voćarstvo. Mnogi ljudi se bave voćarstvom a nisu završili školu za to, pa imaju i dosta nedoumica, kada počinju od nule. Zbog toga, ovaj savetodavni seminar od strane „Agroznanja“ je od velikog značaja i mogu da pomognu dosta upravo sa savetima u pravo vreme. Planiram da nastavim da se bavim voćarskom proizvodnjom, pa i jednog dana da je proširim, zašto da ne“, rekao je Đorđević.

Prvog dana seminara poljoprivredni proizvođači su imali priliku da čuju o  programima podrške u oblasti poljoprivrede na području Grada Zaječara, gajenju i zaštiti dunje, proizvodnji rakije, inteziviranju  voćarske proizvodnje i upotrebom vodotopivih i biostimulativnih formulacija, kao i o dodatnim prihodima na gazdinstvu za ostanak na selu. Prema rečima Slavice Dželatović,  direktorke Agroznanja Zaječar, cilj samog seminara je da se poljoprivredni proizvođači edukuju.

„Poljoprivredni proizvođači će na ovaj način moći da se upoznaju sa novim trendovima i savremenim tehnologijama u bilo kojoj poljoprivrednoj proizvodnji. Isto tako će moći da se upoznaju sa tim nekim merama i razmene svoje iskustva, rezimirajući i prethodnu godinu. Ovo treba i nama da bude neka smernica za dalji rad, planiranje seminara, radionica sa poljoprivrednim proizvođačima. Ono što bih ja napomenula poljoprivrednim proizvođačima je da neke osnove poljoprivredne proizvodnje ili bilo koje tehnologije, svi mi znamo. Međutim, mi da bismo ostvarili visoke prinose i smanjili cenu koštanja proizvoda, moramo da vodimo računa o svemu, i sitne male greške nas sprečavaju u tome. A mi kao poljoprivredno stručna služba stojimo poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju  za sve savete i saranju“, istakla je Dželatović.

Zimski seminar za poljoprivredne proizvođače traje do petka, 8. decembra a predvanje će sutra biti organizovano u Boljevcu, u sali lokalne samouprave. U Zaječaru se seminar nastavlja u petak u prostorijama Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog okruga.

Kompletnu satnicu o rasporedu predavanja možete pogledati OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>