Najnovije vesti
Home / Vesti / POČEO VELIKI VASKRŠNJI POST
POČEO VELIKI VASKRŠNJI POST

POČEO VELIKI VASKRŠNJI POST

Počeli su dani Velikog posta. Danas je Čisti ponedeljak, prvi dan sedmonedeljnog Časnog posta koji najavljuje najveći hrišćaski praznik, Vaskrs. Vaskršnji post ili Veliki post smatra se najstrožim u hrišćanstvu. Uvek počinje ponedeljkom i traje sedam nedelja. Prvi ponedeljak zove se i Čisti ponedeljak, a cela prva nedelja je Čista nedelja, u kojoj se sva jela kuvaju na vodi. Post podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali sam taj podvig, kako se ističe, nije dovoljan ako ga ne prate i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela, praštanje, pokajanje, molitve i činjenje dobrih dela.

Čista nedelja, prva sedmica Uskršnjeg posta, ponegde se naziva i Tudorova nedelja. Prvih dana Čiste nedelje ne pale se ognjišta i žene ništa ne kuvaju, već se jede od ranije spremljena hrana. Prvih dana stariji muškarci jednoniče, to jest, ne jedu ništa u toku dana sve dok ne smrkne. Prema starom verovanju Srba, ptice neće napadati useve, ukoliko se do četvrtka ne upotrebljava kašika. Devojke ne nose nikakav nakit, nigde se ne igra i ne peva. Uveče je porodica na okupu, a deca se zabavljaju kokanjem kokica, što je mnogima i jedina večera.

Prvog dana Čiste nedelje, na Čisti ponedeljak ženska čeljad sprema i čisti kuću. Potom se deca i odrasli kupaju, šišaju i briju. U selima oko Pčinje kašike se vezuju, da kokoške ne bi rasturile i nosile jaja po strani. Ovde se kaže da ne valja jesti sve dok ne izađe zvezda Karavanki, da bi se lakše našle pčele u šumi preko godine. Gatanje na lamku, kada se jaje obesi na končić i zapali, bilo je uobičajeno u okolini Vranja.

Prvi ko uđe u kuću na Čisti ponedeljak naziva se „kvočka“. Danas je dobro započeti velike poslove jer će svi biti napredni, žene izlaze na njive i bacaju pregršt žita da bi usevi bili čisti, bez korova i kukolja. Vinogradari obrežu čokot da bi grožđe bolje rodilo. Žene ne predu, kašikom se ne jede da vrane ne bi napadale kukuruz, ništa se ne izdaje iz kuće, trgovci ne daju na veresiju, a psi se ne hrane da ne bi pobesneli.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>