Najnovije vesti
Home / Kultura / Počeo Sabor frulaša u Grljanu -Bora Dugić: SVAKI NAROD JE VELIKI, ONOLIKO KOLIKO JE VELIKA NJEGOVA KULTURA (FOTO+AUDIO)
Počeo Sabor frulaša u Grljanu -Bora Dugić: SVAKI NAROD JE VELIKI, ONOLIKO KOLIKO JE VELIKA NJEGOVA KULTURA (FOTO+AUDIO)

Počeo Sabor frulaša u Grljanu -Bora Dugić: SVAKI NAROD JE VELIKI, ONOLIKO KOLIKO JE VELIKA NJEGOVA KULTURA (FOTO+AUDIO)

U Grljanu je sinoć svečano otvoren Sabor frulaša, manifestacija koja se više od tri decenije održava u tom zaječarskom selu. Sabor je otvorio neprikosnoveni vladar frule Bora Dugić, koncertom pod nazivom „Simfonija duha i daha“. 

Sabor frulaša, manifestacija koja se održava 35 godina u Grljanu, ove godine zasijala je punim sjajem. Na radost meštana, kao i njihovih gostiju, selo je sinoć dobilo posebnu notu, a tradicija koja se neguje više od tri decenije, dokaz je, da prave vrednosti nikad ne izimuri. Prema rečima, Bore Dugića, koji je nedavno dobio titulu „kralja frule“, od velike je važnosti da se ovakve manifestacije održavaju jer se na taj način neguje kultura srpskog naroda.

„Da nije ovih manifestacija, ovo bi se sve ugasilo, i vrlo je važno da se ovakve manifestacije podržavaju, da država u svoje ruke uzme čuvanje tradicije jer to ne mogu pojedinačno sela da urade, niti pojedinci sami. Kultura je skupa oblast, kultura nije vojska, ali kultura nije obična šala. Kultura je nešto što čini ličnu kartu jedne zemlje. Srbija je inače dugi niz godina imala kulturu koja se čas pojavi, pa je nema, čas je nema, pa se pojavi. Nadam se da su ova vremena koja dolaze i koja su sada trenutno, nešto drugačija nego prethodna i mislim da očuvanje tradicije treba da bude na radost svih nas jer je država jedan umišljeni organizam koji čine ljudi, a i ljudi se raduju. Ne može država da se raduje kao umišljeni organizam. Ja molim one koji su u državi faktori, one koji odlučuju o tome koliko će se protezati srpska kultura u dužinu, širinu i visinu, da ozbiljno o tome vode računa jer svaki narod je veliki samo onoliko koliko je velika njegova kultura. Može on da ima brojno veliko stanovništvo, ali ako nema svoju autentičnu kulturu, onda, bojim se, taj narod neće dugo opstati“, istakao je Dugić.

On je dodao da se koncert pod nazivom „Simfonija duha i daha“ vrlo lako može protumačiti.

„Projekat se zove „Simfonija duha i daha“, što znači, ljudski duh, pokrenut ljudskih dahom, stvara muziku. Muzika može biti simfonije, možda je prepotentno zvati je simfonijom, ali simfonija je sve, simfonija je i vetar kad duva, simfonija je i reka nabujala koja se čuje“.

Prisutnima se obratila i i pomoćnica gradonačelnika grada Zaječara, Elena Petrović, koja je takođe istakla značaj ovakvih manifestacija, naglasivši da se grad Zaječar ponosi ovom manifestacijom i da će ovakvi i slični kulturni događaji, uvek imati podršku lokalne samouprave.

„Sabor frulaša živi 35 godina, skoro četiri decenije i bravo na tome. Zaječar je ponosan na ovu manifestaciju, zato što sa ovim saborom živi i naša tradicija i mi pišemo istoriju ovog sela. Tradicionalni instrumenti su deo identiteta svakog naroda. Frula spaja narode i vreme, frula je deo identiteta srpskog naroda. Želim da ovaj sabor traje još dugo, dugo godina, a svake godine je sve bolji i bolji. Ove godine je, neskomno ću reći, najbolji, jer je sa nama večeras naša legenda Bora Dugić“, rekla je Petrović.

Nakon koncerta Bore Dugića, prve večeri sabora, nastupio je KUD “Voja Čurić“ iz Kobišnice.

Danas će, drugi dan sabora, otpočeti defileom učesnika, nakon kojeg će biti održan kulturno umetnički program, na kojem će se predstaviti izvođači na tradicionalnim instrumentima i Društvo narodne tradicije “Šamot“ iz Aranđelovca. Posetioci će imati prilku da pogledaju i izložbu slika i izložbu domaće radinosti, kao i izložbu meda i proizvoda od meda.

Organizatori ove kulturno-umetničke manifestacije su Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Grljan, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>