Najnovije vesti
Home / Kultura / Počeo KAMP KLASIČNE MUZIKE: 24 UČENIKA SA PROFESORIMA USAVRŠAVAJU SVOJA ZNANJA
Počeo KAMP KLASIČNE MUZIKE: 24 UČENIKA SA PROFESORIMA USAVRŠAVAJU SVOJA ZNANJA

Počeo KAMP KLASIČNE MUZIKE: 24 UČENIKA SA PROFESORIMA USAVRŠAVAJU SVOJA ZNANJA

U Zaječaru je 14. avgusta počeo peti po redu Kamp klasične muzike koji će trajati do 20. avgusta. Tokom prva dva dana polaznici su pohađali nastavu klasične muzike i usavršavali svoja znanja.

„Cilj ovog Kampa je popularizacija klasične muzike u našem gradu i našoj okolini. Klasična muzika je jako nezastupljena u našem kraju. U Timočkoj krajini nema dovoljno tih manifestacija, osim Mokranjčevih dana, događaja koji traje već više decenija i ima neku svoju težinu. Kamp smo osmislili kako bi i naš grad malo oplemenili klasičnom muzikom, a to je nešto što oplemenjuje i čoveka i dušu. Drugi cilj Kampa je edukacija mladih. Svake godine imamo dosta polaznika. Ovo je  peti Kamp klasične muzike i preko 120 deteta je prošlo našu školu i čulo odlična predavanja vrhunskih profesora, najboljih u Srbiji. Nadam se da ćemo ovaj događaj uspeti da zadržimo jer je to vrlo bitno za Zaječar, jer ovakvih manifestacija nema puno po Srbiji. Kamp je zamišljen kao master klas koji se obično izvodi sa jednim instrumentom, a mi smo uvek imali više instrumenata. Ove godine je 24 učenika i četiri profesora koji rade, za klavir prof. Jokut Mihailović, za violinu prof. Marko Josifovski, gitaru prof. Vera Ogrizović, flautu prof Ljubiša Jovanović, a sada nam se pridružuje za klavirsku saradnju prof. Uki Ovaskainen, rekao je Stanoje Jovanović, umetnički direktor Kampa.

On je pozvao sve ljubitelje klasične muzike da dođu jer je Kamp otvoren i za sve pasivne posmatrače, a ulaz je besplatan. Predavanja počinju od deset sati pa do 14 sati a popodne od 14 do 19 sati.

Milan Dujmović, direktor Kampa i direktor Srpskog muzičkog centra, koji je pokrenuo ovaj projekat je izrazio zadovoljstvo zbog interesovanja kako dece tako i ostalih učesnika.

„Ovaj projekat je deo jednog šireg delovanja Srpskog muzičkog centra i on je namenjen pre svega praćenju i pomaganju mlađih talenata. Međutim, dešava se sada da nam se ovde prijavljuju i doktoranti i postdoktoranti tako da je smisao Kampa itekako veći. Mi smo ovde uspeli da dovedemo naša najznačajnija imena iz sveta klasične muzike i to su profesori koji rade na našim akademijama. Ovo je dalekosežni rad, rezultati se već vide ali će se tek videti za par godina. Deca ovde imaju mogućnost da sarađuju sa profesorima što će unaprediti njihova znanja i umeća. Sa druge strane, to je veliki uticaj i značaj za Zaječar. Mi smo imali ideju da Kamp pomeramo iz sredine u sredinu, da celu ovu priču malo dislociramo iz Beograda, jer je klasična muzika privilegija velikih centara. Deca posebno iz ovakvih krajeva nemaju priliku za tako nešto jer su udaljena od Beograda. Oni ovde dolaze u kontakt sa vrhunskim pedagozima što je za mlade muzičare veoma značajno. Sam susret sa takvim ljudima će ostaviti trag u njihovoj budućnosti“, istakao je Dujmović.

Jedna od predavača na Kampu je i Jokut Mihailović, profesorka klavira na Fakultetu muzičkih umetnosti.

„Na Kamp, seminare i Master klasu obično dolaze deca i zreliji ljudi, od niže škole pa sve do doktoranata, jer je to jedna alternativna metoda. Tu svako donese svoj program. To je jedan savetodavni način rada. Svi se druže kroz muziku, slušaju jedan drugoga i esencijalno pokupe znanja. To je i jedan motiv za mlade ljude tako za nedelju dana koliko oni ovde borave mnogo urade. Školarci u novu školsku godinu uđu aktivniji i mnogo spremniji.  Sa mnogo strana  je ovo korisno, za one koje imaju mogućnosti da dođu. Zaječarski Kamp ima divnu atmosveru i divnu organizaciju. Bila sam svuda po svetu ali ovde jako volim da dođem, a vole da dođu i deca jer već petu godinu za redom neku učesnici dolaze jer osećaju prvenstveno jedan profesionalizam kao i toplinu i gostoprimstvo“, kazala je ovom prilikom profesorka Mihailović.

Ona se zahvalila gradu ali i Muzičkoj školi na gostoprimstvu i toplini koja se oseća, kao i timu profesora iz Zaječara koji zdušno radi.

Polaznici Kampa su iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Luksemburga.

„Dolazim ovde da bih se pripremila za narednu školsku godinu, za takmičenja i da unapredim svoje sadašnje sviranje, da pripremim program sa svojom sadašnjom profesoricom koju jako poštujem i koja ima mnogo uspeha iza sebe. Čast mi je da sam ovde. Atmosvera je super, grad je jako lep, drugarice i drugari su super“, rekla je jedna od učesnica Emi Trnka iz Sarajeva.

I Kjana Crnovršanin iz Luksemburga, koja svira klavir već deset godina, je oduševljena Kampom.

„Za ovaj Kamp sam čula preko svog brata od tetke itz Sarajeva i ovde sam došla sa njim. Svaki dan sviramo i usavršavamo se i mislim da sam na dobrom putu. Ovde mi se sviđa, svi radimo i družimo se, a predavači su divni“, kazala je Kjana.

U Zaječar boravi i Greta Šećerkadić Ganović, profesorka klavira srednje muzičke škole iz Sarajeva.

„Prvi put sam u Zaječaru gde sam dovela svoje učenike iz svoje klase. Ovo je svakako jedna velika motivacija od prvog trenutka. Celo leto deca su toliko priželjkivala da dođu ovde. To je jedno veliko i neizmerno iskustvo. Muzika nema granica i to je nešto najlepše što možemo da nosimo u sebi. Predodređeni smo da to nosimo u sebi, svojim notama koje donosimo ovde na sceni“, istakla je  profesorka Greta.

Organizatori Kampa klasične muzike su Narodno pozorište  Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović“ i Muzička škola, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Inače, zaječarska muzička škola ,,Stevan Mokranjac’’ obeležiće ove godine 70 godina od osnivanja.

DANAS SVEČANO OTVARANJE

Svečano otvaranje Kampa je danas  u 18.30 časova na letnjoj sceni Feliks Romuliane  muzičkim programom “Koncert pod zvezdama“.

U subotu 18. avgusta u 19.00 časova ljubitelji klasične muzike biće u prilici da uživaju u koncertu klase klavira koji će biti održan u sali Pozorišta. I najzad, u nedelju 19. avgusta biće održan koncert na otvorenom, na platou ispred Muzeja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>