Najnovije vesti
Home / Kultura / Počeo festival VLAŠKE LEPOTE BALKANA – Večeras Izbor „Najlepše Vlajne Balkana“ i nastup Milana Topalovića Topalka
Počeo festival VLAŠKE LEPOTE BALKANA – Večeras Izbor „Najlepše Vlajne Balkana“ i nastup Milana Topalovića Topalka

Počeo festival VLAŠKE LEPOTE BALKANA – Večeras Izbor „Najlepše Vlajne Balkana“ i nastup Milana Topalovića Topalka

U Velikoj Jasikovi kod Zaječara prvi put se održava dvodnevni festival „Vlaške lepote Balkana“ . U okviru ove manifestacije, sinoć je održano takmičenje u izvođenju izvornih vlaških pesama, na kome je učestvovovalo 13 takmičara, u dve kategorije, sa i bez muzičke pratnje.

Prema izboru žirija, kojim je predsedavao Zoran Katić, etnomuzikolog, u kategoriji bez muzičke pratnje (A cappella) najbolji izvođač izvornih vlaških pesama je Katica Todorović, dok je drugo mesto pripalo Anđeliji Čerkaso, a treće Zorici Dudejević. U kategoriji sa muzičkom pratnjom najbolji izvođač izvornih vlaških pesama je Srećko Prvulović. Drugo mesto osvojio je Stava Gerginović, a treće je pripalo Ljubici Krinić. U pripremanju kačamaka najuspešnija je bila Nada Jeremić iz Vražogrnca. Odličnim izvođenjem spleta narodnih igara istakla su se kulturno – umetnička društva „Graničar“ iz Halova i „Penzioner“ iz Zaječara.

Festival je otvorila Elena Petrović, pomoćnik gradonačelnika.

Smotra u Velikoj Jasikovi nastavlja se danas moto skupom koji počinje u 14:00 sati. Izbor „Najlepše Vlajne Balkana“ je u 20:00, a nastup estradne zvezde Milana Topalovića Topalka predviđen je za 21:00 sat.

Organizatori festivala su : Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Turistička organizacija grada Zaječara i Mesna zajednica Velika Jasikova, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>