Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Počeli su NEKRŠTENI DANI! Bež’te kući pre mraka i ne ostavljajte veš napolju!
Počeli su NEKRŠTENI DANI! Bež’te kući pre mraka i ne ostavljajte veš napolju!
Foto: Pixabay

Počeli su NEKRŠTENI DANI! Bež’te kući pre mraka i ne ostavljajte veš napolju!

Većina će danas reći da su legende naših starih „gluposti i bapske priče“, posebno u gradovima koji nikada ne spavaju, gde svetla stalno gore i tako rasteruju mrak.

Ipak, u unutrašnjosti Srbije, po zabačenim selima i malim varošima  priča je drugačija. U ovim mestima ovih dana možete čuti priče neke bake ili deke koji će vas upozoravati da ne krećete na put kuće po mraku, čak savetuju i da bi vam najbolje bilo i da vas sumrak ne zatekne na otvorenom.

Od danas pa sve do Bogojavljanja 19. januara traju „Nekršteni dani“.

To je  verovanje koje je od davnina  duboko utkano u svest našeg naroda. Stariji će vam reći da je  ovo period godine kada Isus Hrist još nije bio kršten i da je zbog toga i danas u ovo doba zemlja otvorena,  da mrtvi izlaze, a zajedno sa njima i đavoli i razni drugi demoni.

Dok ne zapevaju prvi petlovi, te nečastive sile vladaju od trenutka kada se smrkne. I zato noću nikako ne treba izlaziti iz kuće!-kažu straiji.

Ako neko baš mora da izlazi trebalo bi da sa sobom nosi beli luk, krst ili neki oštar metalni predmet. Onaj ko se usudi da putuje nakon zalaska sunca, kaže predanje, neće dobro proći.

U Nekrštene dane žene nikako ne predu, ne tkaju i ne peru, tako je u nekim krajevima Srbije. Predanje kaže da se  napolju se ne ostavlja ništa belo, a naročito  ne dečija odeća,  jer bi zle sile bajalicama i urocima mogle preko stvari da naškode deci.

U vlaškim krajevima, krije se čak i svetlost iz kuća,  tako što se na prozore stavljaju zavese ili spuštaju roletne. Noću se ne pije voda,  jer predanje kaže da se demoni uvlače u kućne posude i tu vrebaju neoprezne.

Narod kaže da Nekršteni dani nisu dobro vreme za rađanje, jer predanja kažu  da će dete koje dođe na svet između Božića i Bogojavljanja biti bolešljivo i nesrećno. Takvu decu posebno vrebaju ptice sa likom malog deteta. Oni su zli i opasni i pored otimanja nekrštene dece, oduzimaju majkama i mleko. Da bi se mališani „odbranili od uroka“, stari su smislili ovo – deca rođena u Nekrštene dane moraju svake godine u tom periodu da sa sobom nose posebnu košulju, tkanu na kaminu.

Ako vas sve ovo čini nespokojnim, ne brinite!

Kako bi „odagnao bedu i smanjio muku“ u ovom sumornom periodu, narod je smislio i „protivlek“ za Nekrštene dane – nekada su po selima i gradovima u Srbiji na sve strane išle maskirane povorke koje su predstavljale duhove, čudovišta i mrtve pretke. Ovi koledari  su se maskirali u dedove, babe, mladoženju, mladu, kretali od kuće do kuće i tražili priloge: slaninu, jaja, meso, brašno, mleko, rakiju i vino…

Nakon skupljanja ovih ponuda,  čitave porodice bi se okupljale oko trpeze i uživale u hrani i piću. Nekršteni dani uvek su mrsni, a ne posti se čak ni sredom ni petkom. Samo je Krstovdan dan za post, a on pada neposredno uoči Bogojavljanja.

Uz hranu, piće i „čašicu razgovora“ svaki strah i muka se lakše podnesu i brže prođu.  Veruje se da će graja, muzika i smeh oterati nečastive sile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>