Najnovije vesti
Home / Vesti / Počeli radovi na uređenju dvorišta zaječarske biblioteke -Đorđević: Orah je bio u lošem stanju i morao je biti posečen
Počeli radovi na uređenju dvorišta zaječarske biblioteke -Đorđević: Orah je bio u lošem stanju i morao je biti posečen

Počeli radovi na uređenju dvorišta zaječarske biblioteke -Đorđević: Orah je bio u lošem stanju i morao je biti posečen

Radovi na uređenju Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru, otpočeli su danas, a u prvoj fazi posečena je jedna tuja, kao i orah u dvorištu te ustanove, koji je star i koji narušava bezbednost korisnika usluga biblioteke. Druga faza počinje 9. septembra, a radovi  će biti realizovani u okviru projekta „Izvođenje radova na tekućem održavanju Biblioteke“, koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, Narodna biblioteka Srbije i Grad Zaječar.

U okviru projekta „Izvođenje radova na tekućem održavanju Biblioteke“, u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru, danas su počeli radovi na uređenju dvorišta te ustanove. Glavni problem, i ono što je najviše uznemirilo građane je najava da će orah u dvorištu, koji je po mišljenju mnogih, predstavljao simbol biblioteke, biti posečeno. Prema rečima direktora te ustanove, Bobana Đorđevića, orah je posečen sa razlogom, a osim oraha, radnici Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“ posekli su i jednu tuju, koja je takođe bila u lošem stanju.

„Danas smo posekli jednu tuju, koja je bila tik uz lipu, i koja je počela da truli. Ono što je zabrinulo građane, to je seča oraha, svedoci ste, snimili ste, da je orah zaista u lošem stanju. Orah je fiziološki bio na kraju svog nekog životnog ciklusa, znali smo da je situacija loša, ali ne baš ovoliko, kao što i sami možete da vidite. Tri su razloga seče: prvi je bezbednost, govorim o korisnicima naših usluga ali najviše o deci, drugi razlog je što je orah isuviše blizu velike zgrade i već je narušio fundament  biblioteke, i treći razlog je njegova starost. Biblioteka se obratila ustanovama, potražila mišljenja stručnih ljudi, i tek kada je dobila saglasnost, krenulo se u realizaciju. Ostalo će sve ostati tu, samo će se orezati. Dvorište će imati onaj sjaj koji treba da ima, i nema razloga za brigu“, istakao je Đorđević.

Prema Đorđevićevim najavama, druga faza izvođenja radova počeće 9. septembra, kada će, između ostalog, biti obnovljeni i toaleti u zgradi biblioteke, koji su takođe u lošem stanju.

„Sa ozbiljnijim radovima kreće se od 9. septembra, kada će se izvršiti građevinski radovi u dvorištu biblioteke. Skloniće se betonske ploče, gde je zub vremena učinio svoje, izvršićemo adaptaciju dvorišnog dela.  Nešto ćemo morati da zadržimo, to su osmougaoni kraci koji se nalaze u biblioteci, posebnim metodama, tehnikama, ja se nadam da će dobiti onaj sjaj, koji su imali pre 80-ak godina. Drugi deo faze podrazumeva da se rade i električarski, odnosno vodovodni radovi, na mokrim čvorovima, biće obnovljeni i toaleti“, rekao je Đorđević.

Zaječarska biblioteka je podršku za realizaciju projekta, osim od Ministarstva, dobila i od Narodne biblioteke Srbije, Grada Zaječara i Zavoda za zaštitu spomenika kultura iz Niša. Vrednost radova je 2 miliona i 800 hiljada dinara. Rok za završetak radova je 60 radnih dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>