Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Počela turistička sezona na Romulijani!
Počela turistička sezona na Romulijani!

Počela turistička sezona na Romulijani!

Turistička sezona na arheološkom nalazištu Romulijana -Gamzigrad počela je danas tačno u podne.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj zvanica, a sam događaj je upriličen nastupom hora.

Dejan Krstić direktor Narodnog muzeja u Zaječaru je ovom prilikom naglasio da je dosta toga rađeno u prošloj godinu, a kada je u pitanju kasno antički lokalitet.

„Ugledu Narodnog muzeja umnogome je doprinela upravo Feliks Romulijana. Prošle godine smo imali jedan veliki projekat zaštite jednog dela bedema na Romulijani i uspešno smo ga realizovali uz finansijska sredstva Ministartsva kulture.  Tokom prošle godine uspešno je realizovana i turistička sezona. Imali smo 31 hiljadu turista, od toga jedna trećina stranaca,  iz 57 zemalja. Trudićemo se ove godine da privučemo još veći broj turista. Zbog toga smo u toku jeseni usvojili neke nove suvenire a od danas ćemo povećati  paletu suvenira“, najavio je Krstić i dodao:

 “Tu je i stalna briga o skupoj  opremi koju imamo na Romulijani. U toku zime pisali smo nekoliko projekata,  a sve u cilju obogaćivanja kulturne ponude na lokalitetu a povodom obeležavanja 10 godina Romulijane na UNESKO listi. Već smo dobili jedan projekat od 6 hiljada evra od Dunavskog centra za kompetenciju. U narednom periodu organizovaćemo niz manifestacija na Romulijani“.

Krstić je rekao da sezona na Romulijani  praktično traje već par meseci.

„Turistička sezona počinje, spremamo se za veliki međunarodni sajam turističkih suvenira. Imali smo doček bugarskih turista za Novu godinu, doček kineskih novinara koji su oduševljeni i očekujemo prve kineske turiste u toku ove godine. Ovo i nije početak, jer smo imali od početka godine 531 posetioca od čega su 234 stranca. U subotu je bila prva grupa japanskih turista. Čeka nas povezivanje sa drugim arheološkim lokalitetima, Sremska Mitrovica, Medijana.  Romulijana je deo identiteta građana Zaječara i Timočke krajine uopšte, kulturni i turistički brend“, naglasio je Krstić.

Cene ulaznica ostale su nepromenjene, te karte za decu koštaju 300, a za odrasle 400 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>