Najnovije vesti
Home / Vesti / POČELA CVETNA NEDELJA
POČELA CVETNA NEDELJA

POČELA CVETNA NEDELJA

Danas je tridesetšesti dan Uskršnjeg posta, prvi dan Cvetne nedelje. 

Pravoslavni hrišćani koji poste veliki Vaskršnji post ulaze u šestu nedelju koja se naziva Cvetnom nedeljom ili sedmicom.

U Cvetnoj sedmici Uskršnjeg posta svakog dana devojčice i devojke odlaze na livade i beru poljsko cveće kojim kite kuće i dvorišne zgrade sa spoljne strane. Najčešće se kiti margaretom ili krasuljkom. Negde se devojke opasuju vrbovim prućem i pritom bajaju da budu jedre kao vrbe, a muškarci beru mladu koprivu i njom se kite.

U Kupreškom polju u jednom od dana Cvetne sedmice žene uberu onoliko krasuljka koliko ima ukućana, pa zadenu cveće uveče na brata. Sutradan bajaju i proriču razne stvari po cvetovima. Najčešće gledaju čiji je cvet prvi uvenuo. Onom kome se to desilo pretpostavlja se da će imati problema u toku godine.

Cvetna nedelja dobila je naziv po prazniku Cveti, kojim se završava šesta nedelja Uskršnjeg posta. Ove nedelje kreče se voćke, nasađuju kvočke, ali ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju sav cvet smetnuti i neće biti ploda. U mnogim selima se tih dana pletu venčići od vrbovih grančica i kroz te venčiće proturaju izleženi pilići i guščići da bi bili zdravi i napredni.

Čitava nedelja pred ovaj praznik ima naziv Cvetna nedelja, što znači da je u toj nedelji značajnu ulogu imalo cveće, rast biljaka, to jest bujanje čitave prirode.

U Cvetnoj nedelji padaju praznici Lazareva subota i Cveti

Lazareva subota je dan koji crkva slavi kao uspomenu na vaskrs Lazarev, koga je iz mrtvih podigao Hristos.

Slavi se kao pobeda života nad smrću, a kao simbol toga drži se Vrbica, to jest nose se u procesiji ozelenele grančice vrbe u crkvu na osvećenje, a sutradan se dele vernicima u crkvi.

Crkva proslavlja Cveti u znak sećanja na ulazak Hristov u Jerusalim, kada su Hrista jašućeg na magarcu dočekivali s velikom radošću, bacajući ispred njega palmove grančice, kao i cveće, po čemu je ovaj praznik i dobio naziv Cveti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>